Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Har du koll på hur du skyddar dig mot solen?

Temperaturen stiger, soltimmarna blir fler och bara ärmar och ben en vanligare syn. Våren och sommaren är efterlängtad men samtidigt måste vi påminna oss om att skydda oss mot solen.

För mycket sol är skadligt för oss. Vi kan bränna oss eller få så kallad soleksem men för mycket tid i solen ökar också risken för flera typer av hudcancer. Nästan all hudcancer orsakas av för mycket sol och risken ökar om du till exempel har ljus hy och rött eller ljust hår, om du har många födelsemärken eller om du bränt dig flera gånger i solen. Läs mer om ökad risk för hudcancer.

Det är nästan bara vuxna som får hudcancer men då kan det bero på att du har bränt dig många gånger när du var barn. Så därför är det viktigt att såväl vuxna som barn skyddar sig.

På sidan 1177.se finns många värdefulla råd.

Här är några i korthet:

 • Var inte i solen när den är som starkast, mellan klockan 11 och 15. Det är extra noga i länder där solen är starkare än i Sverige. Du får UV-ljus på dig när du är utomhus.
 • Är du utomhus med barn mitt på dagen, försök att vara i skuggan eller på ett ställe med mycket träd som skyddar mot solens strålar.
 • Är du på stranden när solen är som starkast är det bra att sätta upp ett parasoll eller ett enkelt tält, för att få skugga en del av tiden. Det är särskilt viktigt för barn.

Särskilda råd för barn upp till ett år

 • Barn i den här åldern ska inte vara i solen alls. Även i skuggan finns viss UV-strålning. Håll barnet i skuggan eller var inomhus när solen är som starkast, mellan klockan 11 och 15.
 • Klä barnet i solhatt och i kläder som täcker hela kroppen.
 • Skydda huden på barn som har börjat krypa eller gå genom att använda solskyddsmedel på de delar av kroppen som inte täcks med kläder. Det kan vara svårt att hålla barnet helt i skuggan. Använd solskyddsfaktor 30 eller högre.

Att tänka på kring solskyddsmedel

 • Smörj de delar av kroppen som inte täcks av kläder. Smörj en stund innan du går ut, eller hela kroppen om du ska bada.
 • För barn väljer du ett solskyddsmedel som är anpassat för barn. Det är bäst att använda vattenfast solskyddsmedel med solskyddsfaktor 30 eller högre.
 • Använd mycket solskyddsmedel och massera in jämnt i huden. Du behöver använda mycket för att uppnå den solskyddsfaktor som anges. Glöm inte ansiktet, nacken, pannan, läpparna, öronen och bakom öronen. Smörj även på ovansidan av händerna och fötterna.
 • Du behöver smörja på nytt efter bad, och även vid behov då och då. Smörj varannan timme om du badar mycket. Det gäller särskilt om du är i länder med stark sol eller om du är vid vatten, till exempel i en båt.
 • Smörj även på vintern, om det är snö och solen är stark. Det är särskilt viktigt i fjällen. Snö reflekterar solstrålarna mycket.

Solskyddsmedel fungerar sämre om de har varit öppnade länge, och bör användas inom den tidsperiod som står angiven på förpackningen.

Läs mer om hudcancer hos 1177.se.