Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Bild: Kim Aulin

Att köpa nytt ska vara det sista alternativet

Har du en trasig kontorsstol? Jobbar du i Västra Götalandsregionen? Då vill medarbetarna på Åter i bruk med all säkerhet ha stolen. Åter i bruk är VGR:s första interna återbruksverksamhet. Syftet är att till en början minska antalet nya kontors- och konferensmöbler.

– Det känns fantastiskt att vi äntligen är i gång med en fullskalig cirkulär process för möbler i VGR, säger Lars Berko, enhetschef på miljö, koncernstab regional utveckling.

Han har varit med i projektet från start och ser nu fram emot att följa utvecklingen när projektet är i drift. Verksamheten startar med att hantera kontor-, konferens- och miljömöbler.

Åter i bruk innebär att din trasiga kontorsstol blir lagad och sedan hamnar någon annanstans i VGR, i stället för att hamna i en avfallscontainer eller på soptippen. Projektet är i uppstartsfasen men Kim Aulin, som är driftansvarig koordinator, har redan siktet inställt framåt:

– Jag har jobbat länge för återbruk, men det är först nu vi ser hur stor skillnad den här organisationen skulle kunna göra om det här fick en chans. Dessutom ser vi redan stora utvecklingsmöjligheter för att det kan bli ännu bättre, säger hon och fortsätter:

– Vi får redan nu in produkter som ligger utanför de områden som vi från början skulle hantera, och självklart låter vi inte dessa skickas till soptippen om vi ser att vi kan ta tillvara dem. Vi ser fram emot att inom en snar framtid få möjlighet att ta mot inredning och övriga möbler. Tänk om vi en dag kunde återbruka allt från kaffekoppar till gynekologstolar.

Åter i bruk är förstahandsvalet

Några av många som redan insett potentialen och möjligheterna är Mattias Sedström och Lisa Neldehof på NÄL. De har lämnat en större mängd överblivna möbler till Åter i bruk, och till och med uppdaterat NU-sjukvårdens rutin kring möbelhantering med information och länk till återbruksverksamheten.

Det gör Åter i bruk till förstahandsvalet vid både avyttring och anskaffning av möbler. Många av möblerna har också fått nya ägare.

– Vi har känt en stor frustration när helt okej möbler har fått slängas då vi inte har utrymme för förvaring. Vi ser framemot att samarbeta med Åter i bruk, säger Mattias Sedström och Lisa Neldehof.

Samarbete är nyckeln till framgång

Just samarbete verkar vara nyckeln till framgång. Det är tack vare ett utmärkt samarbete med kollegorna på Uppföljning serviceentreprenad som medarbetarna på Åter i bruk redan har lyckats cirkulera stora mängder möbler.

Nu är det bara beställningssystem som ska på plats. Kim Aulin räknar med att det är i gång i början av året.

Alla bidrag viktiga

Åter i bruk bidrar till minskad koldioxidförbrukning och ökad hållbarhet. Det enda du behöver göra är att logga in på deras webbplats och fylla i ett formulär för avyttring, i stället för att slänga den trasiga möbeln.

– Åter i bruk är helt beroende av att alla hjälps åt, alla bidrag är viktiga. Vi vet att några kanske tänker ”varför ska vi släppa ifrån oss vårt förråd?”, men vi hoppas att de flesta tänker att det är en möjlighet, säger Kim Aulin.

”Kan vara rena guldet”

En av fördelarna med att Åter i bruk nu finns är att VGR har experter inom området. De kan bedöma möblerna utifrån grundfunktion och med hänsyn för vilka möbler som behövs i de olika verksamheterna.

Eftersom verksamheten fortfarande är i startgroparna kan de ännu inte ta emot alla typer av möbler, så det är extra viktigt att de som är kunniga avgör vilka möbler som ska slängas.

–  En möbel som en läkare bedömer som ett avfall kan vara rena guldet för oss. En reservdel på en kontorsstol, exempelvis ett arm- eller nackstöd, kan rädda en annan stol i väldigt fint skick som saknar en del, säger Tommy Johansson, möbeltekniker på Åter i bruk.

Ett skrivbord som börjar bli rangligt är också värdefullt för återbruksverksamheten, då motorer och boxar på höj- och sänkbara skrivbord är något de återbrukar i stora mängder. De möbler och reservdelar som bedöms som värdefulla hämtas, renoveras/rekonditioneras och säljs sedan till en annan verksamhet.

–  Att köpa nytt ska vara det sista alternativet, säger Kim Aulin.

Text: Isabel Olsson
vgrfokus@vgregion.se