Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fortsatt många fall av TBE i Västra Götaland

Antal bekräftade fall av TBE är på en fortsatt hög nivå i Västra Götaland. Samtidigt sprider sig sjukdomen över ett allt större geografiskt område. Smittskydd Västra Götaland rekommenderar TBE-vaccination till alla i Västra Götaland som vistas i naturen.

Förra året diagnostiserades 79 personer med TBE i Västra Götaland.

– Sjukdom ger en svår belastning för individ och sjukvård. Därför är vaccination det bästa skyddet om man rör sig i naturen, säger Eva Lindgren, biträdande smittskyddsläkare.

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och kan orsaka en allvarlig inflammation i hjärnan. De flesta som blir sjuka får lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar. Upp till en tredjedel får hjärninflammation.

Det finns ingen behandling mot TBE men sjukdomen kan förebyggas genom vaccination. För ett fullgott skydd bör vaccinationen ske i god tid före fästingsäsongen.

Om fästingsäsongen redan har börjat är det ändå inte för sent att vaccinera sig eftersom fästingar kan smitta långt in på hösten. Fästingarna är som regel aktiva från april till november men om temperaturen är mer än 5°C kan de också vara aktiva på vintern.

En annan fästingöverförd sjukdom är borrelia, som också kan ge neurologiska symtom. Till skillnad från TBE orsakas denna av en bakterie och kan behandlas med antibiotika. Något vaccin mot borrelia finns inte.

Fästingar trivs bäst på fuktiga och skuggiga ställen med högt gräs, buskar, snår och i skogen. Man kan också hitta fästingar i trädgårdar. Fästingar tål inte uttorkning.

Det går att minska risken för fästingbett, till exempel genom att bära täckande kläder när man är i områden där fästingar finns.

Text: Johanna Bernhardsson
vgrfokus@vgregion.se


Sedan 2022 rekommenderar Smittskydd Västra Götaland TBE-vaccination till alla i Västra Götaland som vistas i naturen.

För frågor om TBE-vaccination, läs mer på webbplatsen 1177 eller kontakta din vårdcentral eller vaccinationsmottagning.Kartan nedan visar sannolik smittort i Västra Götaland under åren 1998–2022. De rödfärgade områdena anger område. Ju mörkare rött ju fler personer har sannolikt smittats i dessa områden.