I slutet av augusti avslutar Marks kommun sitt år med kommunkoreografer, ett projekt som sker i samarbete med Västra Götalandsregionen. Under våren och sommaren har kommunkoreograferna bland annat besökt flera äldreboenden där de dansat både för och med de äldre.
– Man skulle egentligen dansa varje dag som kroppen tillåter det, säger Edit Jonsson som bor på Kullabyns Servicehus i Torestorp.
På servicehusets gård är det pyntat för dansfest, med ballonger och vimplar. Kommunkoreograferna har just inlett med en danskavalkad, en kort show med bland annat schottis, polka och twist.
Sedan blir det sittande, gemensam dans till PRO-kören och bandet Ronnie med resten. Repertoaren är full av låtar de äldre känner igen: Klöversnoa, La Paloma och Den gamla dansbanan.
”Inte dansat på 60 år”
Kommunkoreograferna Elin Hermansson, Felix Skalberg och Gustaf Jönsson rör sig också bland de äldre, bjuder in och bjuder upp. Till slut tar Edit Jonsson chansen till en svängom med Felix Skalberg.
– Han var jätteduktig, han höll ett stadigt tag. Jag var lite stel, jag har nog inte dansat på 60 år. Men då dansade jag mycket, hambo, schottis, polka, pariserpolka, hela köret! säger hon efter dansen.
Och det är fler som har dansminnen.
– Jag började dansa gammeldans 1974. Det här var bra och underhållande, och så trevliga människor, det är skoj, säger Per Johannes Johansson, som också bor på äldreboendet.
Kommunkoreograf Gustaf Jönsson berättar att de har utgått från bygden, som har starka anor av dans och dansbanor. Minnena är många bland de äldre, flera har till exempel träffat sina respektive just på dans.
– Vi har fått höra så mycket historier! Ett av de starkaste mötena var med en äldre dam som hade väldigt svårt att röra sig, och som vi heller inte trodde vi skulle kunna få verbal kontakt med. I slutet på dansstunden fick jag ta henne i handen, hon sa vad hon hette, och när jag frågade om hennes favoritdans sa hon “vad som helst, bara det går fort!”. Hon var helt med. Det är viktigt att inte underskatta de äldre.
Ringar på vattnet
Året med kommunkoreografer samfinansieras av kommun och region. Tina Andersson är danskonsulent i Västra Götalandsregionen och stöttar arbetet innan, under och efter projektet.
– Samarbetet mellan koreograferna och kommunen har varit väldigt fint och lyhört. De har verkligen nått ut på nya platser, träffat förskolebarn, tonåringar och äldre. Även arbetsplatser har fått besök och gestaltat sina yrken via dans. En sådan här ettårig satsning ger ringar på vattnet också på längre sikt. Vi lär oss nya metoder som alla iblandade kan använda på nya ställen och andra sammanhang, dansminnen för äldre är ett sådant exempel, säger hon.
– Vi har planer på att utveckla och använda konceptet i andra kommuner och län, det är ett enkelt sätt att få in dansen i vardagen. Det känns viktigt att ge alla äldre en värdefull tillvaro, där de inte döms ut eller glöms bort, säger Gustaf Jönsson.
Text: Zara Tellander
vgrfokus@vgregion.se
Fakta kommunkoreograf
Marks kommun avslutar sitt år med kommunkoreografer den 31 augusti. I Västra Götaland har Mölndal, Härryda, Tjörn och Vänersborg tidigare haft kommunkoreografer. Under hösten startar även kommunkoreografer i Borås. Den deltagande kommunen delfinansierar sitt år med kommunkoreografer tillsammans med Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen.