Våldtäkter, grooming och sexhandel. I sitt arbete möter barnmorskan Charlotta von Mentzer personer som utsatts för sexuellt våld – med erfarenheter som är svåra att föreställa sig. I sin forskning tar hon fram en modell som kan förbättra vården för sexuellt våldsutsatta i hela landet.
På Fjärde Långgatan i Göteborg ligger SMC Pilen, som ser ut som en vanlig vårdmottagning med väntrum, receptionsdisk och två korridorer med samtals- och undersökningsrum på rad. Men mottagningen är unik både i Västra Götalandsregionen och i Sverige.
− Vi tar emot personer som utsätts för sexuellt våld eller löper risk att utsättas. Det kan handla om incest, våldtäkter, prostitution eller sexuella övergrepp som sker digitalt på nätet, säger Charlotta von Mentzer.
Kan få kraftig ångest
Hon berättar att personer som utsatts för sexuella övergrepp kan få kraftig ångest, som är svår att hantera. Ångesten kan leda till självdestruktiva beteenden som att skära sig själv, utveckla ätstörningar och börja missbruka alkohol och droger.
− Ett exempel på hur det kan börja, är en tjej som i årskurs 7 blir våldtagen inne på sin högstadieskola. Inte sällan är hon mobbad och saknar kompisar att prata med. Hon saknar också vuxna som ser och frågar om hur hon har det och tjejen söker inte någon hjälp. Det kan leda till att hon börjar använda droger för att hantera ångesten.
Ond spiral
Charlotta von Mentzer berättar att det är en ond spiral som kan dras igång och snabbt utvecklas åt fel håll. Behovet av droger gör att tjejen utnyttjas.
− Tjejen kanske har sex i utbyte mot droger eller börjar langa själv och dras in i kriminella nätverk.
Under de senaste åren har allt fler unga kvinnor som utsatts för sexuellt våld av gängkriminella kommit till SMC Pilen. De historier som Charlotta von Mentzer och hennes kollegor får lyssna till är skrämmande. De kan handla om kvinnor som utsatts för gruppvåldtäkter som filmats och sedan använts för utpressning.
Hålls fångna i lägenheter
Varje år kommer 250–300 patienter till mottagningen. De flesta är personer i 16–25-årsåldern som har utsatts för sexuella övergrepp och utvecklat ett alkohol- och drogberoende.
En annan grupp är de som hamnat i prostitution för att finansiera ett drogberoende. De är vanligtvis något äldre och kan befinna sig i stor utsatthet, ibland även hemlöshet.
– Jag möter också människohandelsoffer. De kan ha forslats hit från länder som Nigeria, Rumänien och Bulgarien och hålls fångna i Airbnb-lägenheter. De är därför svåra att hitta, men ibland kommer de till oss via exempelvis Migrationsverket.
Det är sällsynt att någon söker sig direkt till SMC Pilen. De blir i stället hänvisade dit från beroendemottagningar, socialtjänst eller ungdomsmottagningar.
Bollas runt
I en intervjustudie som Charlotta von Mentzer har gjort med 21 personer som utsatts för olika typer av sexuellt våld, framgår det att patienterna sällan fått hjälp med sina sexuella trauman. De bollas runt mellan olika myndigheter och mottagningar, känner sig inte sedda och ibland inte heller trodda på.
– Det blir deras destruktiva beteende som hamnat i fokus, i stället för orsakerna som ligger bakom. Deras berättelser kan ibland verka för osannolika, till exempel att någon har sålts till ett pedofilnätverk eller blivit utsatt för gruppvåldtäkt, säger Charlotta von Mentzer.
Riskerar att hamna utanför systemet
Hon hoppas att hennes forskning kan leda till att fler mottagningar kommer att byggas upp i Sverige efter samma modell som SMC Pilen. Den vanliga vården utgår oftast från att alla har mobilt id, pengar på kontot och kan passa tider.
− Det kan vara hinder för våra patienter som gör att de riskerar att hamna utanför systemet. Vi har därför valt att ha lägre trösklar. Patienterna behöver till exempel inte logga in med bank-id för att boka tid och de är välkomna hit igen även om de uteblir från besök.
Många är hjärntvättade
Charlotta von Mentzer och hennes kollegor arbetar lite tvärtom mot vad som kanske är vanligt i vården. I stället för att starta med ett batteri med frågor, brukar de börja med att dela med sig av kunskaper om sexuella övergrepp.
− Vi kan förmedla till patienten att det du varit med om inte är normalt. Många är så hjärntvättade att de inte ser att de utsatts för svåra övergrepp. I stället ser de på sig själva med förövarens ögon. De upplever självhat, skam och skuld.
Förövare når unga via sociala medier
De sexuella övergreppen i samhället ökar. Det gäller till exempel unga som utsätts för grooming − att en vuxen tar kontakt i sexuellt syfte. Genom internet går det snabbt för förövare att nå unga genom spel, chattar och sociala medier.
Trots den negativa utvecklingen och de fruktansvärda historier som Charlotta von Mentzer får ta del av, känner hon hopp.
− Ibland får jag ett sms från en tidigare patient som berättar om ett nytaget körkort eller ett kontrakt på en lägenhet. Jag ser gång på gång hur människor läker och går vidare, även efter jättesvåra upplevelser.
Text: Kristina Karlberg
Bilder: Anna Rehnberg
vgrfokus@vgregion.se
Om Pilen
SMC (sexualmedicinskt centrum) Pilen är en specialiserad verksamhet inom Västra Götalandsregionen, som tar emot personer över 13 år och som har erfarenheter av sexuellt våld eller löper risk att bli utsatta. Hit kan du vända dig utan remiss och besöket är kostnadsfritt. Det går även att kontakta mottagningen för rådgivning om du känner oro för att en närstående kan vara utsatt för sexuellt våld.
Telefon: 0737-21 94 42.
För föräldrar
Har ditt barn blivit utsatt för grooming på nätet? Har du som förälder frågor som rör ditt barns sexuella utsatthet − på och utanför nätet?
Den ideella barnrättsorganisationen ECPAT erbjuder olika former av stöd och information som handlar om att förebygga och stoppa sexuella övergrepp mot barn.
Unga och övergrepp
Visste du att en av fyra unga har utsatts för sexuella övergrepp? 25 procent av eleverna i årskurs 3 på gymnasiet uppger att de någon gång varit med om ett sexuellt övergrepp. För 10 år sedan var den siffran 20 procent.
Källa: Rapport från Stiftelsen Allmänna barnhuset. I undersökningen ingår 3 000 elever under åren 2020–2021.
Sexualbrott
Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, anmäldes 24 278 sexualbrott under 2023. Av dessa rubricerades 9 476 som våldtäkt.
Mellan 2011 och 2017 skedde en tydlig ökning av antalet sexualbrott, därefter gick siffrorna ner något igen fram till 2022, då en ökning återigen syns.