Kristian Skoog är VD på ett företag i Vara som tillverkar och säljer el- och belysningsprodukter. Han har bestämt sig: de ska bli ledande i branschen på att jobba cirkulärt. Planen är att öka återbruket av produkterna så mycket som möjligt, bland annat genom att köpa tillbaka dem från kunderna.
Amiga är ett familjeföretag i andra generationen som specialiserat sig på att tillverka och sälja el- och belysningsprodukter för bygg- och industrisektorn. De är 45 anställda och har kontor, lager och egen produktion i Vara.
– Här tillverkar vi byggcentraler, sladdar, laddare och mycket mer. Hälften av våra produkter köper vi in, hälften tillverkar vi själva. Norden är vår primära marknad, berättar Kristian Skoog.
Vill köpa tillbaka produkterna
Produkterna från Amiga används oftast mellan ett och fem år på ett bygge. I en traditionell linjär modell skulle produkterna bli avfall efter användning.
Nu vill företaget ställa om sin affärsmodell och köpa tillbaka produkterna, för att sedan reparera, underhålla, uppgradera och sälja dem igen. Det som inte kan återbrukas demonteras, så att delar kan används i nya produkter. Sådant som inte går att återanvända återvinns.
– Vi ser stor potential i att våra produkter som använts på byggarbetsplatser kan ha ett andra liv. Om vi kan återanvända produkterna så minskar vi koldioxidutsläppen med cirka 85 procent jämfört med att använda nya produkter, säger Jonas Bäck, affärsområdeschef för tillfällig el på Amiga.
Hjälp att mäta och designa
Amiga är ett av företagen som är med i Västra Götalandsregionens utmaning ”Cirkulär design och nya affärer”. Där vill företaget först och främst få hjälp med att beräkna företagets klimatpåverkan och lära sig att räkna koldioxidvärden på produkter, tjänster och processer.
På så vis hoppas de få en tydlig bild av var de kan göra förbättringar och var de gör störst skillnad.

– Vi kommer få hjälp av RISE (Research Institutes of Sweden, reds anm.) med att ta fram modeller för hur vi kan räkna och mäta. Sedan hoppas vi också få hjälp inom produktdesign, så att vi kan konstruera smartare och hållbara produkter som är lätta att frakta, uppdatera, återbruka och återvinna, säger Kristian Skoog.
Digitalisering och AI
Han ser också stora möjligheter att utveckla det cirkulära arbetet med hjälp av digitalisering och AI. Det gäller både på det egna företaget och ute hos kunderna.
– Vi kan spara jättemycket med hjälp av elfördelning och intelligent styrning ute på byggena, men också erbjuda färdigprogrammerade och uppkopplade produkter för plug-and-play. Vi använder redan AI på företaget och tror att det kommer hända mycket i vår bransch de närmaste åren. Kanske blir det AI som bedömer om en produkt ska skrotas eller inte, säger Kristian Skoog.
Engagerade medarbetare
Alla anställda är engagerade i omställningen, och kommer med förslag på förbättringar i processen. De hoppas att fler företag börjar arbeta mer cirkulärt, särskilt när det gäller produkter som används under en begränsad tid.
– Målet är att öka återbruket av företagets produkter så mycket som möjligt. I dag kan 97 procent av en kabel som återvinns bli ny kabel. Om vi dessutom kan cirkulera den 10 gånger innan den återvinns så har vi kommit långt. Vi har precis börjat men ser otroliga möjligheter, säger Kristian Skoog.
Han ser det som självklart att satsa på att arbeta mer cirkulärt.
– Om vi inte ställer om så har vi ingen framtid – det är lika bra att sätta fart.
VGRfokus
vgrfokus@vgregion.se
Cirkulär design och nya affärer
Just nu pågår utmaningen Cirkulär design och nya affärer, där företag får hjälp att designa hållbara affärsmodeller för framtiden. Bakom utmaningen står Västra Götalandsregionen (VGR), RISE och Science Park Borås.
Deltagande företag får expertstöd av innovationscoacher, möjlighet till erfarenhetsutbyte och olika typer av verktyg, i ett nätverk som hålls samman av Science Park Borås.
Den 21 november arrangerar VGR, Science Park Borås och RISE en kostnadsfri konferens på Auktionsverket Kulturarena i Göteborg. Där presenteras resultatet från årets utmaning – hur har det gått för de företag som under året fått stöd i att skapa nya cirkulära affärsidéer? Konferensen är också en möjlighet för företag som är nyfikna på att starta sin cirkulära omställningsresa.