Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Bild (beskuren): Paul Björkman

Patienter upplevde hotad patientsäkerhet när de inte blev lyssnade på vid akuta vårdbesök

Patienter uppger att de har påverkats allvarligt av att deras diagnos blev försenad, och att det hade kunnat förhindras om de hade blivit lyssnade på – att deras beskrivningar av symptom, och kunskap om den egna hälsan, hade beaktats. Det framgår i patientnämndernas nya rapport.

Två gånger per publicerar patientnämnderna en rapport baserad på patienters klagomål på hälso- och sjukvården. Den senaste rapporten heter “Undersökning och bedömning vid akuta besök” och bygger på analys av 246 klagomål kring akuta bedömningar av vuxna patienter inom primär-, ambulans- och akutsjukvården.

Vårdens organisation, uppdrag och metoder för undersökning, bedömning och behandling förändras kontinuerligt. I klagomålen till patientnämnden framgår att när patienterna inte var tillräckligt informerade kunde detta leda till felaktiga förväntningar på sjukvården.

Vid akuta besök saknade patienterna information om orsaken till att vård inte erbjöds eller om när de skulle söka igen.

Patienter som hänvisades att uppsöka andra vårdgivare, ibland under samma dag och för samma åkomma, tyckte att det var ineffektivt.

– Att inte bli tagen på allvar när man söker vård är både skrämmande och oacceptabelt. Att diagnosen blir försenad och skapar ytterligare stress och oro hos den enskilda individen visar på att sjukvården i dag inte har resurser för att möta människan i dennes livssituation, säger Malin Sjunneborn, ordförande för patientnämnd Göteborg.

Flera vårdbesök

I rapporten framkommer att patienter fick uppsöka vård flera gånger innan vårdgivaren ställde rätt diagnos. Patienterna ansåg att detta berodde på otillräcklig undersökning eller provtagning, att vårdgivaren enbart fokuserade på en diagnos och av misstolkningar av patientens beskrivning av besvären.

Vidare upplevde patienterna att de inte blivit lyssnade till och att detta påverkat den fortsatta vården, i flera fall med allvarliga konsekvenser som följd.

Patienter med psykisk ohälsa upplevde att vårdpersonalen kopplade patientens fysiska besvär till psykisk ohälsa vilket resulterade i försenad diagnostisering.

– Vi måste bli bättre på personcentrering. Det är alltid lika beklämmande när vi inte tar patienternas oro på allvar. Det personliga lidandet och kostnaden för samhället på grund av bristande förståelse för patienterna är helt oacceptabelt, säger Ed Kahrs, vice ordförande för patientnämnd östra.

Viktigt med information

Patienternas berättelser visar också på kommunikationens betydelse för att skapa en säker vård i varje patientmöte.

Utifrån klagomålen framgår att en ökad information, både på regional nivå och på individnivå, skulle bidra till att öka patientens förståelse för sjukvårdens organisation och uppdrag.

– Det är viktigt att patienter får information om vart de kan vända sig och vilka förväntningar de kan ha på vården, säger Susanne Tedsjö, förvaltningschef för patientnämndernas kansli.

VGRfokus
vgrfokus@vgregion.se


Patientnämnden

Patientnämnden är en opartisk instans och fungerar som en länk mellan patient och vårdgivare. Den som inte är nöjd på vården kan klaga eller lämna synpunkter till patientnämnden, det gäller även vård som en anhörig har fått.

Rapporten går att läsa i sin helhet här: Undersökning och bedömning vid akuta besök. Klagomål till patientnämnderna i Västra Götalandsregionen