Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Nu kan du som är 16 år också läsa information i din journal via nätet. Foto: Anette Andersson

16-åringar får nu läsa sin journal online

1 november i år sänktes åldersgränsen för att läsa sin journal via nätet från 18 till 16 år. Hittills har åldersgränsen varit 18 år. Nu är det möjligt att redan från 16 år logga in med e-legitimation på 1177.se och läsa information ur sin journal.

Sedan Västra Götalandsregionen anslöt till journal via nätet 2016 har drygt 175 000 invånare i Västra Götaland loggat in i e-tjänsten Journalen och läst sin egen eller en närståendes journal.

— Med den nya åldersgränsen får ytterligare en grupp möjlighet att ta del av den nytta som journalen via nätet ger, säger Ragnar Lindblad, avdelningschef, Vårdens Digitalisering.

Ökad kunskap om sin hälsa

Studier visar att de patienter som får tillgång till sina journaler vill veta så mycket som möjligt, så snabbt som möjligt. När patienterna blir mer pålästa om sin egen hälsa får de förutom ökad kunskap om sin hälsa, ökad kontroll över sin vårdsituation och en ökad upplevelse av delaktighet.

Beslutet om att sänka åldersgränsen är nationellt och träder i kraft i hela landet samtidigt. 16-åringar kommer att kunna läsa information journalförd av Västra Götalandsregionen från 1 november 2017 och framåt. Äldre journalinformation kommer inte visas via nätet.

Text: Elin Fritiofsson
vgrfokus@vgregion.se


Du kan läsa mer om journal via nätet.

Om 1177 Vårdguidens e-tjänster

Invånare kan logga in på 1177.se för att ha kontakt med vården och läsa personlig information om sin vård på ett säkert sätt – till exempel boka tid, förnya recept och se information om högkostnadsskydd för receptbelagda läkemedel.
Besök gärna 1177 Vårdguidens temasida för e-tjänster här.
1177 Vårdguiden är hela Sveriges samlingsplats för information och tjänster inom hälsa och vård. Webbadressen är 1177.se och telefonnumret 1177 gäller för sjukvårdsrådgivning i hela landet. Bakom 1177 Vårdguiden står den svenska sjukvården genom alla landsting och regioner i samverkan.

Kommentarer är stängda.