Mindre köer, utsläpp och buller blir resultatet om fler ställer bilen och väljer kollektivtrafik. Foto: Västtrafik

När höstens provåkarkampanj rullades ut i mitten av oktober skickade Västtrafik ut ett erbjudande med chans att provåka gratis till bilister. Över hundra tusen personer nappade på erbjudandet och  av dem får nu 36000 möjlighet att provåka gratis i två veckor.

– Intresset har varit jättestort. Det tyder på att det är många som är villiga att förändra sina vanor och ställa bilen hemma lite oftare. Det handlar ju om att ta kollektivtrafiken när du kan och bilen när du måste, säger Lars Backström, vd på Västtrafik.

Kortare köer

Enligt erfarenheter från tidigare kampanjer är det ungefär en femtedel som fortsätter att resa med Västtrafik efter att de provåkt.

– Tänk vilken skillnad 8000 färre bilar skulle göra på vägarna! Kortare köer, mindre utsläpp och buller och nya intäkter som kan satsas på att utveckla kollektivtrafiken ännu mer. Alla är vinnare på att fler åker kollektivt, säger Lars Backström.

Digitala biljetter först

De som anmält att de vill ha sin biljett i Västtrafik To Go får börja provåka först. De får en värdekod att använda i appen. Provåkarna som önskat Västtrafikkort hemskickat per post får sina kort under de kommande två veckorna.

Provåkarkortet gäller i två veckor på all Västtrafiks trafik. Värdet på kortet uppgår till 790 kronor.