Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Regionfullmäktiges frågestund om #metoo

Regionfullmäktiges sammanträde i Alingsås under tisdagen inleddes med en frågestund. Åtta frågor har kommit in till fullmäktige och den stora debatten kring #metoo präglar även detta möte. Både Ann-Charlotte Karlsson (S) och Marjan Garmroudi (V) ställde frågor till kulturnämndens ordförande Conny Brännberg (KD) om sexuella trakasserier inom regionens kulturområden och scener.

Uppropet #tystnadtagning där över 700 av landets kvinnliga skådespelare vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier och uppropet #visjungerut där 700 kvinnliga sångare gick ihop mot sexism och trakasserier inom svensk opera- och konsertmiljö har skakat om kulturvärlden.

Ann-Charlotte Karlsson (S) frågade mot denna bakgrund kulturnämndens ordförande Conny Brännberg (KD) om sexuella trakasserier inom kulturområdet.

Kulturnämndens ordförande, Conny Brännberg (KD), besvarar en fråga om sexuella trakasserier inom kulturområdet ställd av Ann-Charlotte Karlsson (S). Foto: Thomas Schulz Rohm

– Ett beteende kommit har kommit ut i ljuset och måste ändras. Vi är en stor kulturregion, vi har respekt för och visar respekt för andra, vi har ett stort ansvar. Kommer du som kulturnämndens ordförande att säkerställa att regionens kulturverksamheter och institutioner arbetar mot detta?

Angelägna frågor

– Tack för att du ställer dessa angelägna frågor. #metoo skakar om hela kultursverige, mäktiga män och folkkära artister faller som käglor och försvinner ur rampljuset. Inom ledningen för Västra Götalandsregionens GrönBlå-samverkan har vi agerat kraftfullt och satt igång kraftfulla åtgärder, svarade Conny Brännström.

Han räknade bland annat upp att alla stora regionala institutioner som GöteborgsOperan och Göteborgssymfonikerna har plockat fram och nu går igenom alla dokument som finns. Film i Väst har varit i fronten och sagt ifrån mot Zentropa. Styrelserna inom institutionerna har frågorna på sitt bord. Och det finns särskilda grupper som jobbar med dessa frågor.

”Vi har alla en inre etisk kompass”

– Det är dock inte papper som avgör utan att vi går till konkret handling. Vi har alla en inre etisk kompass, vi måste följa den. Vi som kämpar för ett jämställt samhälle har chansen att ta i tu med detta nu, säger Conny Brännberg.

– Kommer du att ställa frågor till utförarstyrelserna om hur vi agerar som arbetsgivare för Göteborgssymfoniker och GöteborgsOperan, frågade Marjan Garmroudi (V).

Conny Brännberg:
– En viktig fråga. Båda verksamheterna har agerat. Personalgrupper har samlats, styrelserna kommer att ta upp frågorna. Vi som arbetsgivare gör allt vi kan för att undvika trakasserier. På alla sätt ska vi säkerställa som arbetsgivare att vi agerar kraftfullt. Tysthetskulturer ska stoppas liksom sexuella övergrepp och trakasserier.

Beslut i fullmäktige

Vid sammanträdet beslutade regionfullmäktige bland annat att godkänna delårsrapport augusti 2017 och kompletteringsbudget för 2018. Dessutom beslutade fullmäktige om den stora infrastruktursatsningen på 1,89 miljarder kronor. Här är länken till alla beslut i korthet.

Under mötet delades Västra Götalandsregionens Jämställdhetspris och Folkhälsopris för 2017 ut.

Text: Anna Liljenberg
vgrfokus@vgregion.se

Kommentarer är stängda.