Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Läkarens perspektiv i det mobila vårdmötet. Foto: Pernilla Häyhänen

Träffa doktorn i mobilen – förhoppningsvis före jul

Snart kan du enkelt och bekvämt träffa en läkare på vårdcentralen live i din mobil eller surfplatta. 
Förhoppningen är att kunna erbjuda tjänsten före jul. 

Redan idag erbjuder vissa av Närhälsans verksamheter uppföljande möten via mobilapp. Till exempel finns det fysioterapeuter, kuratorer, barnmorskor och personal vid sexualmedicinskt centrum som bokar uppföljande videomöten. Ungdomsmottagningar i norra Skaraborg och Sjuhärad har redan börjat använda appen Närhälsan

Charlotte Larsson Lundholm, projektledare för Närhälsan Online
Charlotte Larsson Lundholm, projektledare för Närhälsan Online. Foto: Pernilla Häyhänen

Online för drop-insamtal via video. Ungdomarna loggar in med BankID på mobil eller surfplatta i appen och hamnar i ett digitalt väntrum. De blir sedan uppringda av en barnmorska eller kurator på Ungdomsmottagningen och videobesöket startar.

Stor efterfrågan på tjänsten

Närhälsan Online kommer att erbjuda bokningsbara tider då du loggar in med BankID, väljer en tid för videosamtal och när det är dags för samtal ringer läkaren upp och genomför en konsultation via video.
– De privata vårdgivarna var först med det här och har visat att det finns en stor efterfrågan på tjänsten. Eftersom vi inom Närhälsan träffar alla åldersgrupper och människor från både städer och landsbygd passar det bra att vi börjar testa det här, säger Charlotte Larsson Lundholm, projektledare inom Närhälsan.

Hoppas vara igång före jul

Appsymbolen för Närhälsan Online
Appsymbolen för Närhälsan Online

Inom Närhälsan finns Västra Götalandsregionens drygt 100 vårdcentraler. Förhoppningen är att vara igång med bokade videomöten med läkare före jul.
– Det finns en del tekniska och juridiska krav som ska uppfyllas plus att vi behöver rigga vår organisation. Som offentlig vårdgivare får vi aldrig ge avkall på den medicinska kvalitén. Därför är det bara läkare som är färdiga specialister eller ST-läkare som är i slutfasen av sin utbildning som ska arbeta med våra videomöten, säger Charlotte Larsson Lundholm

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se

På www.narhalsan.se finns mer information om e-tjänster och där kommer mer information om videomöten och när de kan bokas. 


Ordet video härstammar från latin och betyder ”jag ser”. Ett videomöte är krypterat och ingenting lagras.

 

Kommentarer är stängda.