Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Bild: Johan Främst / SkaS

Trygghetscentralen tipsar – skydda dig mot falsk adressändring

Polisen varnar för id-kapning på nätet. Nu har Trygghetscentralen på Skaraborgs sjukhus tagit fram en guide för att informera anställda om hur man sätter e-legitimationsspärr på adressändring.

– Vi vill uppmärksamma anställda på sådant man kan göra för att minska risken att bli utsatt för falsk adressändring och identitetsstöld, säger Ola Lundgren.

Den form av bedrägeri som växer mest är id-kapning på nätet, enligt polisen som varnat för detta vid flera tillfällen. Att få sin identitet stulen kan gå snabbt och följderna bli svåra, inte minst då det kan vara svårt att exempelvis bevisa att någon annan beställt varor i ens namn.

Satt ihop en egen guide

Tur nog finns åtgärder som kan vidtas för att minska risken att bli utsatt. Polisen ger på sin sajt en mängd tips, men där nämns dock inget om e-legitimationsspärr vid adressändring som är en finurlig åtgärd värd att uppmärksamma.

Därför har Trygghetscentralen vid Skaraborgs sjukhus satt ihop en egen guide som stegvis förklarar hur man spärrar adressändring för obehöriga genom att aktivt välja att adress inte ska kunna ändras utan e-legitimation. Guiden är publicerad online och tillgänglig för alla.

– Vi jobbar brett med säkerhetsfrågor och informerar därför även om sådant som kan hjälpa Västra Götalandsregionens personal privat, säger Ola Lundgren på Trygghetscentralen.

Fakta: Så skyddar du dig mot falsk adressändring

En bedragare som fått tag på ditt personnummer, kan ändra din bostadsadress via nätet och beställa kreditkort och kortkoder till den nya adressen. Kreditkorten kan sedan användas för att handla eller föra över pengar – medan du står som mottagare och betalningsansvarig.

Ola Lundgren. Bild: Johan Främst

Dock går det att skydda sig mot denna form av bedrägeri genom att logga in på Skatteverket respektive Svensk Adressändring och kryssa för att din adress inte ska kunna ändras utan e-legitimation. Läs mer i guiden här.

 

Text: Gabriel Holmqvist
vgrfokus@vgregion.se

Kommentarer är stängda.