Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Vår tid är nu är en av Film I Västs stora TV-dramasatsningar och Mikael Fellenius bekräftar att det även blir en tredje säsong av den populära TV-serien. Foto: SVT

Film i Väst: Storsatsning på TV-drama

50 miljoner kronor. Så mycket satsar Film i Väst på TV-drama under 2016 och 2017. Det motsvarar en fjärdedel av den totala samproduktionsbudgeten.

– TV-drama är kraftigt växande i världen och allt fler följer dramaserier på TV, Netflix eller Viaplay. Vår ökade satsning på TV-drama innebär att fler tittare kan följa dramaserier av hög kvalitet. Dessutom är de flesta inspelade i Västra Götaland, säger Mikael Fellenius, VD på Film i Väst.

Film i Väst näst störst i Sverige

Som finansiär av film och TV-drama är Film i Väst näst störst i Sverige efter Svenska Filminstitutet. Av knappt 100 miljoner kronor per år i investeringar i samproduktioner går ungefär en fjärdedel till TV-drama.

Under de senaste två åren har tolv TV-dramaserier producerats i regionen; några av dem har redan sänts på SVT, TV4, Viaplay eller C More. De kan också streamas på olika Play-alternativ.

Film i Västs TV-dramaproduktioner 2016 och 2017

– Publikmässigt är flera av dem tittarsuccéer. Saltön hade 1,9 miljoner tittare i snitt per avsnitt under hösten och Vår tid är nu snittar på 1,8 miljoner. Då har vi fångat den breda publiken, vilket är ett uttalat mål för oss, säger Mikael Fellenius.

För den västsvenska filmindustrin kan man tala om TV-drama som brödfödan. Till skillnad från en filminspelning, som varar i två månader, handlar det om långa produktioner. Vår tid är nu har exempelvis spelats in i nästan ett och ett halvt år.

Över 2000 statister

– Det skapar en stabilare sysselsättning i en värld med kortare inspelningsprojekt. I stort sett hela teamet, förutom regissörer och producent, kommer från Västra Götaland och härifrån medverkar också över 2 000 statister. 257 av totalt 267 inspelningsdagar har ägt rum i och runt Göteborg och Jonsered.

Det spiller även över när det gäller så kallad ”spend”, kravet på att produktionen ska spela in i eller postproducera i Västra Götaland, och synliggörande av vår region.

Över 150 inspelningsplatser i Göteborg har använts för TV-serien Vår tid är nu berättar Film i Västs VD Mikael Fellenius.

– Produktionsteam ska också ha mat, sovplatser och byggmaterial. Det gynnar cateringfirmor, hotell och leverantörer av allehanda slag. För Göteborgs del innebär exempelvis att staden får full exponering genom Vår tid är nu – trots att serien egentligen utspelas i Stockholm. Över 150 inspelningsplatser har använts.

Kommer Film i Väst att satsa mer på TV-drama de närmaste åren?
– Vi har de senaste åren ökat satsningen på TV-drama rätt rejält. Vi är nöjda med utfallet generellt och för just nu samtal med ett antal produktionsbolag kring en rad intressanta dramasatsningar. Vi får se var de samtalen landar. Men klart är att det blir en tredje säsong av Vår tid är nu, säger Mikael Fellenius.

Text: Gus Kaage
vgrfokus@vgregion.se

Kommentarer är stängda.