Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
I mars åker Sophie Lööf till Kenya tillsammans med artisten och samarbetspartnern Måns Zelmerlöw för att fortsätta arbetet med hälsokliniken Home of Health & Babies. Foto: Bild och Media

BB Skövde står modell för nytt vårdcentrum i Kenya

Lööf Foundation driver välgörenhetsprojekt i åtta länder. Nästa år startar Sophie Lööf från Gullspång ett mödravårdscentrum i Kenya tillsammans med artisten Måns Zelmerlöw och tennisstjärnan Jonas Björkman. Inspiration och kunskap har hon hämtat hos toppmoderna BB Skövde.

– Jag är så oerhört tacksam för att Skaraborgs Sjukhus kunde ta emot mig och låta mig gå bredvid personalen här, säger Sophie Lööf.

Zelmerlöw & Björkman Foundation

Lööf Foundations kommande projekt har fått namnet Home of Health & Babies och ska vara ett centrum för förlossning, mödravård, barnavård samt en ungdomsmottagning för kvinnor. Att det ligger cirka 25 minuters bilväg utanför Kenyas huvudstad Nairobi är ingen slump – här har nämligen nya samarbetspartnerna Zelmerlöw & Björkman Foundation redan etablerat en skola. Bakom företagsnamnet döljer sig artisten Måns Zelmerlöw och förre världsfyran i tennis, Jonas Björkman.

– Det betyder ju mycket för vår kommande klinik att det finns en upparbetad skolverksamhet, eftersom det då är en känd och naturlig samlingsplats dit människor söker sig, säger Sophie Lööf.

Lööf Foundation har sedan tidigare startat olika välgörenhetsprojekt runt om i världen, men det här är första gången man tar sig an att bygga upp ett mödravårdscentrum. För att skaffa sig egen kunskap om arbetet tog Sophie Lööf kontakt med Skaraborgs Sjukhus. Där fick hon klartecken att gå bredvid vårdpersonal på det toppmoderna BB Skövde.

– Jag har varit med här, även nattetid, och lärt mig mycket om barnavård och mödravård under de här veckorna. Vi kommer inte att kunna hålla samma höga svenska standard i Kenya, men vi siktar på att erbjuda en god bassjukvård, säger Sophie Lööf. Hon räknar med att kliniken ska öppna under september-oktober 2018.

Vad är det viktigaste du tar med dig från BB Skövde?

– Hur betydelsefullt det är att hålla en god hygien och att det finns god tillgång till mediciner, framförallt blodstoppande preparat, säger Sophie Lööf. Det är hennes familjeföretag Partex ligger till grund för välgörenhetsinsatserna.

Home of Health & Babies kommer att bemannas med inhemsk vårdpersonal, men Sophie Lööf hoppas också kunna locka någon hemifrån Skaraborg att arbeta i Kenya.

– Jag tycker att det vore väldigt roligt om en barnmorska eller sjuksköterska från BB Skövde ville komma och jobba som volontär. De är i så fall hjärtligt välkomna, säger Sophie Lööf.

Maria Söderberg är verksamhetschef för K3 vid Skaraborgs Sjukhus, där BB Skövde ingår, och är den som gav klartecken till att Sophie Lööf kunde få en inblick i arbetet vid förlossningsvården:

– Det känns både hedersamt och roligt att vår verksamhet och våra duktiga medarbetare kan bidra till den här goda saken, säger Maria Söderberg.

Text: Jan Nyman
vgrfokus@vgregion.se

Kommentarer är stängda.