Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Personaldirektör Marina Olsson är positiv till att VGR:s medarbetare nu får nya möjligheter att använda friskvårdsbidraget till just sina aktiviteter. Till exempel ridning, golf, segling och annat som tidigare inte varit godkänt.

Friskvårdsbidraget: ”Positivt att våra medarbetare får större möjligheter”

I måndags stod det klart att även sporter som ridning och golf ska omfattas av friskvårdsbidraget.

– Som Sveriges största arbetsgivare är vi positiva till Skatteverkets beslut. Nu får  våra 53 000 medarbetare ännu större möjligheter till stöd för just de aktiviteter de vill utöva, säger Marina Olsson, personaldirektör i Västra Götalandsregionen(VGR).

Efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen står det nu klart att också dyrare sporter som exempelvis golf och ridning ska omfattas av friskvårdsbidraget. Så har inte tidigare varit fallet.

Som medarbetare i VGR har man rätt till som lägst 1500 kronor per år i friskvårdsbidrag. Bidraget betalas ut på lönen efter att man lämnat in kvitton och fått utlägg godkända av sin närmaste chef.

69 procent vill använda bidraget

I medarbetarenkäten 2017 svarade drygt 23000 medarbetare (69 procent) att de hade använt sig av eller planerade att använda sig av friskvårdsbidraget. 31 procent svarade nej, en siffra som nu har potential att förbättras.

– Det är viktigt för oss att våra medarbetare mår bra och har en aktiv fritid. Genom att fler aktiviteter nu blir godkända så ökar våra medarbetares möjligheter och intresse för att använda sitt friskvårdsbidrag, säger Marina Olsson.

Skattefri personalförmån

En arbetsgivare kan erbjuda sina anställda skattefria förmåner i form av motions- och friskvårdsaktiviteter förutsatt att aktiviteten erbjuds hela personalen. Tidigare har inte golf och ridning ingått i friskvårdsbidraget eftersom det inte har klassats som enklare form av motion då det bland annat krävt dyrare utrustning.

– Så länge en förmån i form av friskvårdsbidrag är av ett mindre värde, 5 000 kronor, ska det betraktas som en skattefri personalförmån. Det här innebär till exempel att den som spelar golf eller tar lektioner på ridskola kan använda friskvårdsbidrag till det, säger Pia Blank Thörnroos, jurist vid Skatteverket.

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se

 

Kommentarer är stängda.