Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Skaraborgs Sjukhus och Skövde kommun satsar nu på att samarbeta om personal. Foto: Bild och Media/SkaS.

Nytt samarbete om vårdpersonal i Skövde

Är gemensam rekrytering av sjuksköterskor en del av lösningen på personalbristen inom sjukvården? Nu provar Skaraborgs Sjukhus och Skövde kommun ett nytt gemensamt arbetssätt och rekryterar vårdpersonal tillsammans.

Skaraborgs Sjukhus och Skövde kommun inför ett nytt, gemensamt arbetssätt som kombinationssjuksköterska och rekryterar därför för första gången vårdpersonal tillsammans. Tjänsterna kan sökas av legitimerade sjuksköterskor med flera års erfarenhet.

– Istället för att konkurrera så samarbetar vi för att skapa nya lösningar. Det blir det bästa av två världar för såväl sjuksköterskor som patienter, säger Ulla-Britt Hagström (L), ordförande för Skaraborgs Sjukhus.

De nya kombinationstjänsterna, två till fyra stycken, innebär en delad tjänstgöring mellan Skaraborgs Sjukhus och Skövde kommun med två rotationsperioder, där ”kombinationsparen” byter arbetsplats en gång varje halvår.

Sjuksköterskor får möjlighet att utvecklas

– Vi gör detta för att ge sjuksköterskor möjlighet att utvecklas. Vi vill att de ska vara en viktig del i hur de här befattningarna utformas och ta ett steg i karriären. Vi tror att det finns stora möjligheter att fler medarbetare kommer att arbeta på det här sättet i framtiden, säger sjukhusdirektör Jörgen Thorn och betonar att samarbete med andra aktörer är en viktig del i arbetet med omställningen av hälso- och sjukvården inom Västra Götalandsregionen.

Det är högst ovanligt att en landstings- eller regiondriven sjukvårdsförvaltning och en enskild kommun går samman för att skapa utvecklingsmöjligheter för sjuksköterskor.

Enklare att samverka över gränser

– Bakgrunden till samarbetet är att Skaraborgs Sjukhus och Skövde kommun har ett stort behov av legitimerade sjuksköterskor. Som ett led i att attrahera, rekrytera och behålla denna yrkesgrupp hoppas vi att gemensamma kombinationstjänster kan vara en av flera lösningar, säger Tobias Hultström, avdelningschef, Skövde kommun.

Samarbetet går också helt i linje med det förslag som nyligen lades fram för regeringen. Sveriges kommuner och landsting välkomnar också att det ska bli enklare att samverka över landstings- och kommungränsen.

Text: Jan Nyman
vgrfokus@vgregion.se

Kommentarer är stängda.