Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sprututbyte startar i höst

I höst startar sprututbyten för drogmissbrukare över 18 år i Västra Götalandsregionen. Syftet är att minska spridningen av blodsmitta, att främja hälsa, att förbättra livskvaliteten och att erbjuda motiverade personer en ingång till beroendevård.

– Vi är mycket nöjda att äntligen kunna starta upp programmet för sprututbyten i höst, kommenterar sjukvårdsdirektör Ann Söderström. Med tanke på de resurser vi kommer att avsätta till missbrukarna hoppas vi kunna förbättra både deras hälsa och livssituation på sikt. Dessutom vill vi minska risken för spridning av smittsamma blodburna sjukdomar.

Verksamheten kommer att vara placerad vid infektionsklinikerna på Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Östra, NU-sjukvården/NÄL, Skaraborgs Sjukhus Skövde och Södra Älvsborgs Sjukhus/Borås (start 2019).

Förutom möjlighet till utbyte av sprutor, kanyler och annan utrustning kommer verksamheten att erbjuda provtagning, vaccination, kuratorsstöd, barnmorskevård och lättare sjukvård för att förebygga infektioner och bemannas med läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, psykiatrisjuksköterskor och kuratorer.

Drop-in-mottagning

Verksamheten kommer att vara öppen fem dagar i veckan och ha drop-in-mottagning. Ingen tidsbokning eller remiss kommer att behövas.

Beslutet om införandet togs idag av hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Slutligt beslut fattas av regionfullmäktige och besöken föreslås bli gratis.

I år beräknas verksamheten kosta drygt 10 miljoner kronor och för 2019 drygt 21 miljoner kronor.

Text: Åsa Elofsson
vgrfokus@vgregion.se

Kommentarer är stängda.