Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Mats Eriksson på vikcykel.

Cykeln som kan vikas – ”konkurrerar med bilen”

Fler ska lämna bilen hemma och börja resa med kollektivtrafik och cykel. Det är tanken med projektet Buss ohoj där deltagare får låna cyklar som kan vikas ihop och bäras med på tåg, bussar och spårvagnar.

– Vi tror att kombinationen av vikcykel och kollektivtrafik ger en flexibilitet och frihet som kan konkurrera med bilen, säger William Schotte, projektledare för Buss ohoj.

Projektet Buss ohoj drivs av Hållbart resande väst som är en kompetens- och projektplattform där Västra Götalandsregionen (VGR) samarbetar med Region Halland och kommuner i syfte att öka andelen hållbara resor i Västsverige.

Är du intresserad av att låna en vikcykel tre månader? Anmäl intresse här.

Mats Eriksson bor i Göteborgs skärgård och är en av dem som har varit med i projektet Buss ohoj! under 2017. Han tycker att det har varit väldigt praktiskt att kunna vika ihop cykeln och ta med på färjan.

– En stor fördel är att man kan vika ihop cykeln och ta med den överallt på all kollektivtrafik. På sommaren är färjan ofta full, men får man inte plats på fördäck kan vikcykeln enkelt tas med in, säger Mats Eriksson.

Deltagarna förväntas använda cykeln minst tre dagar i veckan och rapportera en gång varannan vecka om hur de har rest och hur det har upplevts. Man förväntas även publicera minst ett inlägg i veckan om sitt projektdeltagande på sociala medier under taggen #bussohoj.

Fördelar med att slippa ta bilen

Västra Götalandsregionen vill tillsammans med bland andra Region Halland, kommuner, Västtrafik och Hallandstrafiken öka andelen hållbara resor i Västsverige. Mars Eriksson ser flera fördelar med att slippa ta bilen till jobbet.

– Jag känner att jag inte belastar miljön så mycket jämfört med om jag tar bilen. Då måste jag dessutom betala trängselavgifter, p-avgift och hitta parkeringsplats. För mig är det både enklare och snabbare att använda vikcykeln på väg till arbetet, säger Mats Eriksson.

Att motion är bra för hälsan är ingen nyhet, men att lyckas hinna med träning under arbetsveckan kan vara svårt. Då är resan till och från jobbet ett smart tillfälle att få vardagsmotion och stärka sin hälsa.

– Vi kommer att genomföra hälsoundersökningar före och efter projektet för att följa upp hälsoeffekten av deltagarnas nya resvanor, säger William Schotte.

Läs mer om Buss ohoj! och anmäl ditt intresse här senast 18 februari 2018. Projektet söker deltagare från Halland och Västra Götaland.

Kimberly Åkerström
vgrfokus@vgregion.se

Kommentarer är stängda.