Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
För För Kerstin Richardson, 82 år var det videopremiär. Eva Danieli, vård- och omsorgskoordinator har däremot varit med om många vårdplaneringar via video. Båda två är nöjda. Foto: Karin Lerjestedt Walka

Många fördelar med vårdplanering via video

Kerstin Richardson, 82 år, fick nyligen vara med om sitt livs första vårdplanering via video.  Verksamhet Medicin, Geriatrik och Akutmottagning på Östra Sjukhuset har i och med det passerat 500 videomöten.

Många äldre och sköra patienter behöver stöd från fler än en vårdgivare. Innan en person, som legat på sjukhus, ska åka hem görs en samordnad vårdplanering av det fortsatta vård- och stödbehovet. Tidigare handlade det alltid om fysiska möten där kommunens biståndshandläggare och hemsjukvården reste till sjukhuset för ett möte med avdelningens vård- och omsorgskoordinator, patienten och närstående. Numera använder verksamhet Medicin, Geriatrik och Akutmottagning Östra (MGAÖ) i allt större utsträckning video för vårdplanering.

– Vi började 2013 i liten skala, som ett pilotprojekt i Västra Götalandsregionen(VGR). Förra hösten tog det verkligen fart och i år har vi gjort över 250 vårdplaneringar via video, berättar Eva Danieli, vård- och omsorgskoordinator på MGAÖ.

Färre resor

Att välja videomöte framför det fysiska mötet vid samordnad vårdplanering har många fördelar. Framförallt spar det tid för vårdplaneringsteamen.

– Det blir många resor när kommunens personal behöver ta sig till sjukhusen för vårdplanering. Fler och effektivare vårdplaneringsmöten bidrar i sin tur till att korta vårdtider, där patienten kan få komma hem tidigare istället för att vänta på ett möte på sjukhuset, berättar Maria Taranger, verksamhetschef MGAÖ.

Orkar hela mötet

Utvärderingar visar också en avsevärt kortare mötestid, där en videovårdplanering i genomsnitt tar 33 minuter jämfört med 60 minuter för det fysiska mötet. Det bidrar dels till sjukhusets och kommunens effektivitet men är också bättre för äldre och sköra patienter, som har större möjligheter att orka vara delaktiga i hela mötet. Videomötet ökar också tillgängligheten för närstående som bor långt bort att delta i vårdplaneringen för sina nära och kära.

 För Kerstin Richardson, 82 år, var det dags att åka hem.

– Det ska bli skönt. Nu har jag varit mycket på sjukhus, berättar Kerstin. Vid sin sida fanns sonen Kjell Richardson som rest från Falköping för att vara med på Kerstins vårdplanering.

När Kerstin Richardsson och sonen sonen Kjell Richardson deltog i vårdplanering via video Det blev det tårtkalas för att fira 500 videomöten. Maria Taranger, Verksamhetschef, MGAÖ längst tv och Eva Danieli, vård- och omsorgskoordinator är nöjda med hur videomötena fungerar. Foto: Karin Lerjestedt Walka

Första gången med video

– Vi har blivit lite rutinerade på vårdplaneringar mamma och jag, berättar Kjell. Det här var första gången kommunen var med via video istället för i rummet. Det fungerade jättebra, lika bra som tidigare, eller vad säger du mamma, säger Kjell och tittar på Kerstin.

– Jo det gick bra, jag fick sagt det jag ville och jag har tagit anteckningar här, säger Kerstin och pekar på ett hopvikt papper framför sig.

För många äldre kan det här vara första gången de är med i ett videosamtal.

– Vi var lite oroliga för det när vi började, att patienterna inte skulle vara med på noterna. En del är inledningsvis lite skeptiska men vips så började de prata med skärmen och så är vi igång. Jag har haft videovårdplaneringar med patienter som varit över 100 år, berättar Eva Danieli.

– Mamma har ju aldrig använt en smarttelefon eller platta. Det är klart att det är lite ovant då, men sen förstod du att du kunde prata med dem på TV eller hur mamma, säger Kjell och Kerstin nickar instämmande.

– Ja hon är jättekäck, hon på Tv:n från kommunen. Henne känner jag igen från förr.

Text: Karin Lerjestedt Walka
vgrfokus@vgregion.se

                                


Fakta

En videovårdplanering går till på så sätt att patienten, närstående och sjukhusets personal går in i ett rum med videokonferensutrustning på sjukhuset och kopplar upp sig mot kommunens och primärvårdens medarbetare i ett videosamtal. Därefter arbetar man enligt en förutbestämd agenda där sjukhusets vård-och omsorgskoordinator leder mötet tillsammans med patienten.

 

Kommentarer är stängda.