Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Foto: Thomas Harrysson

Skolungdomar får resa gratis under sommarlovet

Skolungdomar i Västra Götaland får resa gratis med kollektivtrafiken under sommarlovet. Det blir möjligt sedan regeringen i förra veckan beslutade att införa ett nytt statligt stöd för sommarlovsresor.

Satsningen innebär att skolungdomar som under vårterminen lämnar årskurserna 6–9 (grundskolan, grundsärskolan, specialskolan) eller år 1 och 2 i gymnasieskolan/gymnasiesärskolan får gratis kollektivtrafik i Västra Götaland under somrarna 2018-2020.

Med detta får barn och ungdomar  möjlighet att ta sig till vänner, sommarjobb eller aktiviteter på ett hållbart sätt under sommarlovet.

Sommarlovsbiljetten laddas på ett Västtrafikkort och är giltig från 1 juni till 31 augusti 2018. Sommarlovsbiljetten är personlig och knuten till varje enskild elev. Biljetten är det så kallade Fritidskortet som gäller i hela Västra Götaland och Kungsbacka kommun. Kortet gäller på alla typer av kollektivtrafik som buss, tåg, spårvagn och färja.

Kontakta din kommun om du har frågor

Det är respektive kommun som ansvarar för att förse berättigade elever som bor i kommunen med sommarlovsbiljett. Varje kommun får fritt välja hur eleverna ska få Västtrafikkorten utdelade, beroende på vad som är praktiskt genomförbart i respektive kommun.

Västtrafik rekommenderar de elever som får en sommarlovsbiljett på ett Västtrafikkort att registrera kortet på Mina sidor,  för att Västtrafiks förlustgaranti ska gälla. Är eleven under 15 år måste målsman registrera Västtrafikkortet.

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se


Fakta:

Västra Götalandsregionens kollektivtrafiknämnd beslutade att ansöka om stödet den 18 april, och för Västra Götalandsregionens del handlar det om cirka 57 miljoner kronor som regionen får från staten.

Kommentarer är stängda.