Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Foto: Katja Kircher

Stort behov av blod i sommar

Nu är det hög tid att fylla på blodlagren inför sommaren. I semestertider minskar blodgivningen då många blodgivare reser bort. Risken finns att om det inte fylls på med blod i lagom takt kan det uppstå blodbrist när augusti närmar sig.

– Tänk gärna på att ge blod innan du reser bort på semester. Blod behövs hela tiden, varje dag, året runt, säger Ulrika Ljung som är kommunikatör för GeBlod på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Västra Götalandsregionen (VGR).

För den som inte reser så långt utan befinner sig i Västra Götaland med omnejd är det nu enklare att ge blod även på semestern. Ett nytt gemensamt datasystem gör det möjligt att ge blod var som helst i Västra Götalandsregionen.

GeBlod det nya namnet

Förutom att förenkla blodgivningen ger den gemensamma databasen högre patientsäkerhet, bland annat för att alla blodverksamheter i VGR kan se vad som finns i blodlagret. Undantagen är Falköping, Lidköping och Skövde, där blodcentralerna på uppdrag av VGR drivs av privat utförare som inte har samma databas.

För att förenkla ytterligare får blodgivningsverksamheterna i VGR nu också det gemensamma namnet GeBlod. Det betyder att blodgivare som ger blod i Alingsås, Borås, Göteborg, Kungälv, Skene, Trollhättan och Uddevalla kommer att besöka GeBlod, istället för blodcentralen eller Droppen.

Behövs alltid fler

GeBlod är det nya namnet för alla Sveriges offentliga blodverksamheter. Namnbytet görs för att blodgivare lättare ska känna igen GeBlod samt skapa uppmärksamhet för blodgivning och därmed rekrytera och behålla blodgivare. För att testa sig som blodgivare behöver du till att börja med vara mellan 18 och 65 år, väga minst 50 kilo och vara fullt frisk.

– Vi behöver alltid fler blodgivare. Dels slutar ett antal varje år. Dels behövs en mångfald av olika blodtyper för att täcka behoven, säger Ulrika Ljung.

Här kan du läsa om vad som krävs för att bli blodgivare

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se

 

Kommentarer är stängda.