Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Praktisk, kreativ, envis och med ett varmt hjärta, så beskriver Marielle sin farmor, en beskrivning som stämmer även på henne själv. Foto: Anna Rehnberg

Marielle vågade satsa på sin dröm

Marielle Örtengren växte upp på en camping i Dalsland. Nu driver hon verksamheten framgångsrikt och är en av vinnarna av tävlingen Unga Landsbygdspriset i Väst. ”Jag är inte rädd för att misslyckas och jag vågar be om hjälp” säger hon.

Att ha en familj som backar upp och stöttar underlättar förstås också liksom starka förebilder som farmor Clara.

– Jag vill dela det här priset med hela min familj. De stöttar i vått och torrt, säger Marielle med eftertryck.

Tog tidigt över restaurangen

Marielle var bara 22 år när hon 2009 tog över restaurangen på Ragneruds camping i Högsäter. På den tiden arbetade hon fortfarande med turism i Åre, Sälen och Stockholm under vinterhalvåret.

– Mina föräldrar äger campingen men jag och min sambo Linus driver sedan årsskiftet försäljningen och har ansvar för gäster och personal.

I företaget Ragnerud Business AB driver de även restaurang- och konferensanläggningen. Marielles relation till Ragneruds camping och den vackra bygden med Ragnerudssjön och Kroppefjälls naturreservat grundlades dock långt tidigare. Gården Ragnerud med sina vackra omgivningar köptes av hennes farmors föräldrar 1932.

– Då var det åkrar här, men många slog läger vid sjön om somrarna. 1984 beslöt mina farföräldrar och föräldrar att bygga några stugor och starta en camping, berättar Marielle.

Växte upp på campingen

Marielle minns hur hon som barn stod på en pall och rörde våffelsmet i campingens kafé, som numera utökats till en liten servicebutik. Hon och hennes två syskon växte mer eller mindre upp på campingen och fick hjälpa till med olika sysslor.

Familjen hade också andra affärer. Till stugorna behövdes plåttak, men eftersom det inte fanns att köpa på nära håll startade föräldrarna ett företag som sålde tak- och väggplåt.

Att se behov och möjligheter till entreprenörskap blev tidigt ett sätt att tänka även för unga Marielle. En person som inspirerat henne mycket är farmor Clara. Hon designade bland annat stugorna och rabatterna.

– Farmor hade ett stort varmt hjärta och var mycket envis, ingenting var omöjligt. Hon gick bort förra våren men jag har mycket från henne, det känns som att hon är med mig.

Marielle lyfter även fram övriga familjemedlemmar. Alla betyder mycket för den hon är och för modet att våga satsa på sina drömmar.

– Jag är inte rädd för att misslyckas och jag vågar be om hjälp.

Jag vill dela priset med hela min familj, vi är alla entreprenörer, säger Marielle. Tre generationer Örtengren: Syster Christel, Marielle, farfar Arvid, pappa Ulf och mamma Irene. Foto: Anna Rehnberg

Hon och sambon Linus delar med sig av sin arbetsvardag via bilder och filmklipp på sociala medier. Det blir ett sätt att kommunicera och tala om vad de gör och de tar tacksamt emot både ros och ris.

Öppnat inredningsbutik

Familjen har anlagt en stor lekplats och minigolf de senaste åren för att locka barnfamiljer och yngre besökare. Planer finns på att bygga fler stugor och vinterbona dem för att förlänga säsongen med kurser, konferenser, event och annan verksamhet.

– Vi vill hålla Ragnerud öppet och levande större delen av året, säger Marielle.

I det närmaste samhället Högsäter har hon dessutom öppnat en inredningsbutik. Än så länge är den öppen tre dagar i veckan, men hon hoppas att det ska bli en samlingspunkt i bygden. Hon engagerar sig i olika nätverk och vill skaka liv i den insomnade bygdeföreningen.

– Genom att företagare samarbetar och hjälper varandra kan Högsäter och landsbygden omkring bli ett mer lockande besöksmål.

Marielle vill inspirera andra att våga satsa och bidra till en levande och hållbar utveckling genom att handla ekologiskt och närproducerat, anlita lokala företag för olika tjänster, skapa arbetstillfällen och stötta varandra.

– Intresset för att arbeta hos oss har ökat jättemycket. I sommar har vi sjutton anställda som alla gör ett fantastiskt arbete. I förlängningen hoppas vi kunna helårsanställa minst ett par personer.

Text: Anna Rehnberg


Fakta

Unga Landsbygdspriset i Väst delas ut av Västra Götalandsregionen (VGR) till två unga företagare i åldern 15-30 år, som på ett framgångsrikt sätt startat och driver företag på landsbygden i Västra Götaland. Varje pristagare får 25 000 kr. Pristagare nummer två avslöjas 14 juni.

 

Kommentarer är stängda.