Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Det finns några saker som är extra viktiga att tänka på för att undvika att bli magsjuk i sommar.

Så undviker du magsjuka i sommar

Var uppmärksam när du grillar din kyckling eller hamburgare i sommar. Då slipper du kanske bli en av dem som drabbas allvarlig magsjuka. Nu informerar Smittskydd Västra Götaland om hur du bäst skyddar dig.

Under sommarmånaderna ökar risken att drabbas av magsjuka på grund av bakterier som campylobacter, salmonella och EHEC. Förutom att bakterierna trivs bättre i värmen så är det framförallt under sommaren som vi grillar och lagar mat utomhus. Vi besöker djur, klappar dem och vistas i deras närmiljö. Då är risken större att bli smittad.

Antalet fall har ökat

De senaste veckorna har antalet fall där personer smittats av campylobacter ökat i Västra Götaland.

Campylobacter är en bakterie som framförallt förekommer i rå kyckling och som dör vid upphettning.
– Det är därför viktigt att alltid se till att den kyckling du äter är genomstekt och att du är noga med att diska redskap, skärbrädor och liknande, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, smittskydd Västra Götaland.

Smittskydd Västra Götaland skickar i dagarna ut en uppmaning till vården att vara vaksam på just campylobacter när de bedömer patienter som söker för symtom på magsjuka.

Blanda inte

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare

Smittskydd Västra Götaland vill också påminna allmänheten om de vanliga råden som gäller när man hanterar livsmedel.

– Minska risken för smitta genom att tvätta händerna innan du lagar mat och efter varje gång du hanterat rått kött. Använd inte samma fat och redskap för rått och tillagat kött, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Men inte nog med att maten kan utgöra en hälsorisk om den hanteras på fel sätt. Höga temperaturer i badvattnet kan i värsta fall orsaka badsårsfeber som är en form av blodförgiftning.

Badsårsfeber

Vibriobakterierna är vanliga i bräckt vatten men finns ibland även i sötvatten. De gynnas av vattentemperaturer över 20 ºC men missgynnas av solljus.

Oftast smittas man i samband med bad i vatten där bakterien förekommer. Bakterien orsakar infektion om den får fäste i sår, hörselgångarna eller tarmarna om man sväljer vatten. Det är ingen risk att smittas om man bara har bagatellartade skrapsår, sönderrivna myggbett, skavsår eller liknande. Men om man har ett större öppet sår, är äldre och eller har nedsatt immunförsvar kan infektionen få fäste och i värsta fall orsaka blodförgiftning så kallad badsårsfeber.

– De flesta av oss önskar en varm sommar, men tänk också lite extra på hur du hanterar mat och var försiktig med bad om du har öppna sår. Då ökar chanserna att få njuta av värmen istället för att må dåligt av den, säger Thomas Wahlberg.

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus.se@vgregion.se


Tänk på att:

  • Inte låta mat ligga framme i värmen
  • Grönsaker som vattnats med förorenat vatten kan orsaka magsjuka. Skölj därför alltid grönsaker i rent vatten.
  • Bada inte nära betande djur. Undvik att ha picknick i hagar där får, getter eller kor brukar beta.
  • Tvätta händerna efter att du klappat djur eller varit i kontakt med dem på annat sätt.

Kommentarer är stängda.