Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Tobias Pettersson som blev pappa till Agnes för knappt ett år sedan tycker det är självklart med jämlikt föräldraskap. Foto: Kent Eng

Tobias (23): ”väldigt roligt att bli pappa”

I Dals-Ed är det papporna som tar med sina bebisar till fyramånaderskontrollen. Västra Götalandsregionens (VGR) satsning på jämlikt föräldraskap har gett resultat.

– Det var väldigt roligt att bli pappa, säger Tobias Pettersson, 23.

När Agnes föddes för knappt ett år sedan tog Tobias ut en veckas extra föräldraledighet, utöver de tio pappadagarna. Nu är han föräldraledig varje fredag.

Dals-Ed är den kommun i landet där papporna tar ut minst föräldraledighet. Men det är inget som Tobias och hans sambo Emelinn Rosenbaum, 28, har reflekterat över. De har hittat sin egen modell för hur deras småbarnsvardag kan fungera på ett sätt där båda kan hålla igång sina arbeten och samtidigt vara närvarande föräldrar.

Barnhälsovården mer jämlik

Kanske har också VGR:s satsning på jämlikt föräldraskap,  En förälder blir till,  haft ett finger med i spelet. För genom att göra barnhälsovården i hela regionen mer jämlik, bidrar varje enskild BVC och Familjecentral till att så frön som påverkar våra invanda föreställningar om hur vi ser på föräldraskap.

I Dals-Ed bestämde sig Familjecentralen till exempel för att enbart bjuda in pappan/partnern till en av kontrollerna.

– Vi var lite oroliga för hur det skulle tas emot eftersom många jobbar i Norge, men vi försökte anpassa tiderna och resultatet blev över förväntan, säger Susanne Broberg, BVC-sköterska.

Susanne Broberg sjuksköterska på BVC i Dals Ed. Foto: Kent Eng
– Jag tyckte först att vi var tillräckligt jämlika och till och med frågande om vi skulle lägga ner så mycket jobb på en utbildning, säger Susanne Broberg, sjuksköterska på BVC i Dals Ed. Idag tänker hon annorlunda. Foto: Kent Eng

Mammornas monopol

Fyramånaderskontrollen fungerar precis som vanligt med vägning, mätning och frågor om sömn och mat. Men nu är det pappans/partnerns tur att få berätta hur det är att ha fått barn.

– Tidigare har mammorna haft lite monopol på att prata på BVC, men nu försöker vi bryta det, säger Susanne Broberg.

Tobias minns den dagen han åkte iväg med Agnes till fyramånaderskontrollen och hur orolig han var för att hon skulle bli hungrig eftersom hon fortfarande helammades. Men det gick bra.

– Den här gången kunde jag berätta lite mer om hur det var från min synvinkel. När vi varit med båda två hade samtalet handlat mer om hur det gick med Emelinns amning, men nu fick jag prata mer ostört om hur jag upplevde att bli pappa. Susanne förklarade att även pappor kan komma in i en kris, precis som mammor. Jag har inte haft några problem, men det var som om de öppnade upp för att jag ska våga ta kontakt igen om jag skulle behöva det, säger Tobias.

Ser skillnad i bemötande

När Emelinn och Tobias träffades, var Emelinn redan mamma till Sebastian, som nu närmar sig fem. På de få åren tycker sig Emelinn se en skillnad i bemötandet på BVC.

– Förut var det mer fokus på mamman. Nu är de lika intresserade av Tobias. Det märks att de blivit mer medvetna om hur de bemöter oss föräldrar, säger Emelinn.

Medan Emelinn och Tobias väntade Agnes hade de pratat igenom en del om hur de ville ha det. Emelinn visste att hon ville amma fram tills barnet var sex månader, men hon visste också att hon så snart det var möjligt ville börja jobba någon dag i veckan. Utöver amningen, tycker de att de varit ganska duktiga på att vara jämställda i sin relation och sitt föräldraskap.

Tobias Pettersson och Emellan Rosenbaum med barnen Agnes och Sebastian 4 .Foto: Kent Eng
Tobias Pettersson och Emelinn Rosenbaum med barnen Agnes och Sebastian tycker att de hanterar sitt föräldraskap så jämlikt de kan men tycker också det finns mycket kvar att göra för att underlätta. Foto: Kent Eng.

Mycket kvar att göra

– Så snart Agnes kunde ta flaskan tog jag över så mycket jag kunde, för att Emellin  skulle få egen tid med yoga och sådant hon tycker är roligt och nu när jag är pappaledig på fredagarna har jag kommit ännu närmare barnen. Det är jag som kan få dem att somna, säger Tobias.

Men det finns mycket kvar att göra, tycker Emelinn och Tobias. På Familjecentralen får alla nyblivna föräldrar möjlighet att gå en utbildning med olika teman (till exempel mat, tänder, säkerhet), men den är på dagtid.

– Det är synd för nu missar Tobias den. Vi är bara mammor i den gruppen just nu, säger Emelinn.

Och mycket riktigt. Den frågan går just nu Susanne Broberg och hennes kolleger på Familjecentralen och funderar på.

– Vi försöker se på alternativa tider, men också uppmuntra de föräldralediga papporna att komma, säger Susanne Broberg.

En förälder blir till började som en ettårig utbildning där personalen arbetade med olika teman, till exempel jämställt föräldraskap, stjärnfamiljen och kulturell medvetenhet.

Små viktiga detaljer

– Jag tyckte först att vi var tillräckligt jämlika och till och med frågande om vi skulle lägga ner så mycket jobb på en utbildning, säger Susanne Broberg.

I dag är hon tacksam för de insikter hon fått med det nya verktyget En förälder blir till. Det kan handla om små, men ack så viktiga, detaljer. Som att ta kontaktuppgifter till både mamman och pappan. Att säga att det är viktigt att båda föräldrarna kommer på kontrollerna. Att titta på båda föräldrarna i väntrummet. Att säga ”föräldrar” och ”partner” i stället för mamma och pappa.

Växer i föräldrarollen

Nu fortsätter Susanne och hennes kolleger att utveckla verksamheten genom att varje månad diskutera hur de kan gå vidare. De har redan satsat mycket på att nå de utrikesfödda genom att bland annat besöka sfi-undervisningen. Hon hoppas att nästa steg blir ett språkkafé på Familjecentralen. Allt för att sänka trösklarna och öka tryggheten för alla föräldrar i Dals-Ed.

– Familjecentralen skapar tillit. Det är så gott att se när föräldrarna vågar prata om det som är svårt. Det kan vara jobbigt i början, men det är så härligt att se hur de växer i föräldrarollen.

Verktyget En förälder blir till är en del av Kraftsamling fullföljda studier.

Text: Anna-Lena Bjarneberg
vgrfokus@vgregion.se


Fakta:

Kraftsamling fullföljda studier är namnet på det samarbete mellan Västra Götalandsregionen, kommunerna och andra aktörer, som handlar om hur vi ska få våra elever att gå ut skolan med godkända betyg.
Mer om verktyget En förälder blir till.