Näst efter invånarna i Stockholms län är Västragötalänningar de flitigaste biobesökarna i landet med 1,9 årliga biobesök per invånare. Detta och mycket mer går att läsa om på sajten Fakta Västra Götaland.

Var sjätte svensk är västragötalänning. Vi lever i genomsnitt i 82,4 år. Här finns flest vindkraftverk i Sverige och var fjärde åker odlas ekologiskt. Den nya sajten Fakta Västra Götaland är en guldgruva för den vetgiriga regioninvånaren.

Under våren 2018 lanserades sajten Fakta Västra Götaland.

− Tanken är att sajten ska innehålla lite om mycket. Vi har sammanställt uppgifter från olika håll, till exempel från Statistiska centralbyrån, SOM-institutet och Arbetsförmedlingen. Vill man fördjupa sig kring någon fråga, kan man behöva leta vidare på egen hand, säger Karin Althoff, analytiker vid Koncernkontoret i Västra Götalandsregionen (VGR).

Nyfiken allmänhet

Karin Althoff, analytiker i VGR
Karin Althoff, analytiker i VGR

Sajten innehåller fakta och statistik om bland annat befolkningsstruktur, näringsliv, valdeltagande, kollektivtrafik, miljö, sjukvård och kulturliv. Den är framförallt till för att politiker och tjänstemän snabbt och enkelt ska kunna ta fram uppgifter om Västra Götaland och dess kommuner. Men Karin Althoff tror även att skolor, forskare, journalister och en nyfiken allmänhet kan ha glädje av innehållet. En styrka med sajten är att det lätt går att jämföra statistik mellan olika kommuner i Västra Götaland.

− Många tror att vi har det på ungefär samma sätt oavsett var i regionen vi bor. Men det kan skilja mycket, till exempel vad vi arbetar med, hur vi bor och tillgången på kollektivtrafik. Det kan vara spännande att upptäcka vilka olikheter och likheter som finns!

Text: Kristina Karlberg
vgrfokus@vgregion.se

   Visste du att:

  • Flest invånare i Västra Götaland bor i Göteborgsregionen. Men under de tio senaste åren har den största procentuella befolkningstillväxten ägt rum i Strömstads kommun som vuxit med 14 procent.
  • I Partille, Göteborg och Mölndal bor nästan alla nära en hållplats. Längst till hållplatsen har invånarna i Mellerud, där endast hälften av invånarna har sin närmaste hållplats inom 1000 meter.
  • Västra Götaland satsar på förnybar energiproduktion. Av alla Sveriges län har Västra Götaland flest vindkraftverk. År 2016 fanns det 550 stycken. En fördubbling jämfört med år 2008.
  • Ungefär fyra av fem Västra Götalänningar besökte sjukvården under 2016. Mest flitigt besöktes primärvården och kvinnor besökte vården i högre utsträckning än män.
  • Den vanligaste kulturaktiviteterna är att läsa och se på film. Näst efter invånarna i Stockholms län är Västra Götalänningar de flitigaste biobesökarna i landet med 1,9 årliga biobesök per invånare.

Länk till Fakta Västra Götaland