Frukostmackan med ost och skinka tillsammans med ett glas mjölk är Västra Götaland själv försörjande på. Vill du piffa till den med sallad och tomat blir det knepigare.
Frukostmackan med ost och skinka tillsammans med ett glas mjölk är Västra Götaland självförsörjande på. Vill du piffa till den med sallad och tomat blir det knepigare.

En frukost med ost- och skinksmörgås och ett glas mjölk. Det illustrerar de livsmedel som Västra Götaland är helt självförsörjande på. Men länet är nästan helt beroende av andra för livsmedel som sallad och tomater.

Enligt en ny undersökning som forskare på RISE Jordbruk och Livsmedel redovisar senare i år, visar preliminära siffror att Västra Götalands självförsörjningsgrad av livsmedel är högst varierande. För många viktiga matvaror är vi helt beroende av producenter utanför länet.

– Vår produktion i Västra Götaland täcker konsumtionen av spannmål och mejeriprodukter. Men för grönsaker som tomat, sallat och morötter är självförsörjningsgraden under fem procent, säger forskaren Birgit Landquist, som ansvarar för undersökningen som görs på uppdrag av Västra Götalandsregionen (VGR).

”Fantastiska resurser i länet”

– Vi vet att det finns fantastiska resurser i länet, såsom stora arealer bördig jordbruksmark, närheten till havet och ett stort engagemang och kunnande kring mat, säger Birgit Landquist.

Frågan om hur dessa resurser utnyttjas bäst kommer VGR att lyfta under ett seminarium i Almedalen ”Vad blir det för mat i morgon”.

–  Med konsumenternas stigande intresse för hälsa och klimat kommer nya affärsmöjligheter där råvaror och produkter från Västra Götaland kan ta mycket större plats. Vi vill bidra till en konstruktiv dialog om matens ursprung, kvalitet och miljöpåverkan, säger Robin Kalmendal, agronom och regionutvecklare på Västra Götalandsregionen, som ansvarar för seminariet.

”Lokalproducerat också till lunch och middag”

Parallellt med den globala trenden att livsmedelsföretagen blir färre och större har intresset för närproducerad mat vuxit. Västra Götaland har flest REKO-ringar i landet som för samman lokala producenter och konsumenter.

Marcus Nyström, vd för Lokalproducerat i Väst, märker att det finns en växande efterfrågan på lokalproducerad mat.

– Företagen går på högvarv och många har svårt att hinna leverera allt som kunderna vill ha. För att de småskaliga producenterna ska växa och nå fler konsumenter krävs innovativ produktutveckling och ett fördjupat samarbete med dagligvaruhandeln. Vi borde kunna äta lokalproducerat också till lunch och middag, inte bara frukost, säger Marcus Nyström.

Länk till Västsvenska arenans program i Almedalen

 

vgrfokus@vgregion.se