Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Caroline Karlsson och Jenjira Putha i NU-sjukvården är jättenöjda med att slippa dubbelarbete tack vare den nya mätvärdesappen. Foto: Emma Bergman

App i mobilen spar tid för vårdpersonal

Blodtryck, puls och andningsfrekvens kan nu skickas direkt till patientens journal via en app i mobilen. Än så länge används appen på 55 vårdavdelningar i Västra Götalandsregionen(VGR).

Appen används redan på de flesta sjukhus i Finland. Enligt Cecilia Rafiei som är projektledare för införandet är VGR bland de första landsting/regioner i Sverige som använder appen.

– När testperioden var slut så ville inte vårdpersonalen sluta använda den för den hade underlättat deras arbete så mycket, säger Cecilia Rafiei.

Testerna föll så väl ut att appen nu erbjuds alla verksamheter i VGR som har användning för den den. Hittills har 64 avdelningar varit intresserade och fler är på gång under hösten.

Slipper dubbeljobb

Några av de nöjda användarna finns i NU-sjukvården på Kirurgiska akutvårdsavdelningen (KAVA) på NÄL i Trollhättan.

Caroline Karlsson och Jenjira Putha jobbar båda på KAVA som sjuksköterska respektive undersköterska.

– När vi skriver in värdena i appen förs de in i journalen direkt vilket gör att vi slipper dubbeljobbet att först skriva värdena på papper och sedan gå till en dator och föra in dem i journalen. Det gör att läkarna ser värdena direkt vilket underlättar när de rondar, säger Caroline Karlsson.

De senaste 100 mätvärdena

– Det är också jättebra att man kan stanna kvar hos patienten medan man kollar tidigare mätvärden. I appen finns de senaste 100 mätvärdena, säger Jenjira Putha.

Caroline och Jenjira har gått utbildningen för mätvärdesappen och de ska nu lära ut den till sina kollegor på avdelningen.

– För oss på KAVA är appen väldigt användbar eftersom vi har akutpatienter som vi monitorerar mycket; vi tar många värden och ofta. Till exempel efter en större bukoperation tar vi värden omgående när patienten kommer upp från uppvaket och sedan efter två, fyra och åtta timmar. Att kunna föra in värdena direkt i mobilen och även se hur tidigare mätvärden låg, är väldigt användbart och tidseffektivt, säger Caroline Karlsson.

En mer digitaliserad vård

Målet med mätvärdesappen är att den ska förenkla vardagen och är ett steg på vägen mot en mer digitaliserad vårdmiljö.

– Appen fungerar jättebra och hela avdelningen är väldigt nöjda. Vi har just nu tre telefoner där appen är installerad säger Caroline och Jenjira.

Mobiltelefonerna som används har inga SIM-kort och används enbart för att registrera och skicka mätvärden.

– Det finns ytterligare funktioner i appen som kan leda till ännu smidigare arbetssätt, men vi har valt att införa den stegvis, säger Cecilia Rafiei.

Text: Emma Bergman, Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se

 

Kommentarer är stängda.