Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nytt parti tar plats i regionfullmäktige

Ett nytt parti, Demokraterna, tar plats i Västra Götalandsregionens(VGR) fullmäktige. Det står klart när rösterna nu är färdigräknade.

Valmyndigheten har nu fastställt siffrorna i höstens regionval. Göteborgsbaserade Demokraterna får fem av 149 platser i regionfullmäktige. Flest mandat får Socialdemokraterna, 41 mandat, Näst flest får Moderaterna, 28 mandat. Tredje största parti blev Sverigedemokraterna med 20 mandat.

Förhandla om styret

Vilka som kommer att leda VGR de kommande fyra åren är ännu oklart. Helt klart blir det först när regionfullmäktige väljer styrelse vid sitt första möte för mandatperioden den 23 oktober. Inget av de traditionella blocken eller tidigare samarbeten får egen majoritet. Både Demokraterna och Sverigedemokraterna kan få vågmästarroller när regionens politiker nu ska förhandla om styret.

Demokraterna, som har sin bas i Göteborg och gått starkt framåt i kommunalvalet, får alltså plats även i regionfullmäktige. Väljarna kommer framförallt från Göteborgs valkrets men även från länets västra valkrets. På personvalssidan är Demokraternas partiledare Martin Wannholt den som i särklass fått flest personröster i regionvalet, 5999 stycken. Näst mest personröster fick Helen Eliasson (S), 2652 röster.

Vill stoppa Västlänken

Demokraterna är i första hand ett parti som velat få inflytande i Göteborgs stad men ställde även upp i regionvalet. Huvudfrågan, som partiet gått tillval på, är att de vill stoppa Västlänken och trängselskatten i Göteborg. Västra Götalandsregionens fullmäktige är en av parterna i överenskommelsen för det Västsvenska paketet där Västlänken och trängselskatten ingår. Övriga intressenter är Göteborgs Kommun, Transportstyrelsen, Göteborgsregionens kommunalförbund, Region Halland och Trafikverket.

Text: Niclas Samsioe
vgrfokus@vgregion.se

Kommentarer är stängda.