Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Oklart vilka partier som ska styra VGR

Det preliminära valresultatet för regionfullmäktige visar att det inte finns någon självklar majoritet i Västra Götalandsregionen(VGR) för de kommande fyra åren.

Hittills i VGR:s historia har inget parti fått egen majoritet och det preliminära resultatet visar att det blir så även efter detta val. Så, trots att vi får ett resultat kan det ta ett tag tills vi vet vilka partier som kommit överens om och får förtroendet att leda VGR. Helt säkert vet vi först 23 oktober när det nya fullmäktige sammanträder och väljer styrelse.

Preliminärt valresultat

Valmyndigheten har publicerat ett preliminärt valresultat (valnattsresultat) för regionvalet. Enligt resultatet fördelas mandaten i regionfullmäktige som bilden ovan visar. I fallande ordning får Socialdemokraterna 43 mandat, Moderaterna 29, Sverigedemokraterna 20, Vänsterpartiet 15, Centerpartiet och Kristdemokraterna 12 mandat vardera, Liberalerna 11 och Miljöpartiet 7 mandat. Regionfullmäktige har totalt 149 ledamöter/mandat. Preliminärt valdeltagande var 81,7 procent. Det är något högre än vid valet 2014.

Det slutgiltiga resultatet publiceras på Valmyndighetens webb när kontrollräkningen är avslutad.

På vår sida ”efter valet” kan du läsa mer om vad som kommer att hända den närmaste tiden efter valet. Här finns hela tidtabellen för möten och val mm.

vgrfokus@vgregion.se

 

Kommentarer är stängda.