Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Foto: Pontus Johansson

Årets chef: ”Man måste våga prioritera”

Maria Taranger, Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) i Göteborg, är årets chef i Västra Götalandsregionen (VGR).
– Överraskande! Roligt! Hisnande! Men också lite läskigt – nu har jag verkligen fått något att leva upp till!

VGR är Sveriges största arbetsgivare med 55 000 medarbetare. Att ha riktigt bra chefer är en viktig del i att nå målet att också bli den bästa offentliga arbetsgivaren.

Maria Taranger är verksamhetschef och ansvarar för 750 medarbetare inom Medicin, Geriatrik och Akutmottagningen på Östra sjukhuset som är en del av SU.

Social trygghet

Maria Taranger. Foto: Pontus Johansson.

Ur juryns motivering: ”Maria Taranger – leder med mod, nyfikenhet och en stark etisk kompass. Här har vi en inspirerande chef och förebild, som ser möjligheter och får saker att hända samtidigt som hon står tryggt när det blåser”.

– Jag vill ha ett klimat där medarbetare och chefer känner sig trygga att säga vad de tycker, tar ansvar och kommer med idéer. Om de vågar misslyckas då och då, har jag lyckats. Har vi den sociala tryggheten klarar vi mer tillsammans och då kommer framgångarna.

Nya och bättre sätt

Något som chefer i alla verksamheter då och då brottas med är balansen mellan ekonomiska förutsättningar och verksamhetens kvalitet och resultat.

– Ofta är det då modet ställs på sin spets. Det är då man måste våga prioritera som chef. Vad gör vi med de resurser vi har och hur diskuterar vi det med våra medarbetare och dem som fattar besluten? Något som har hjälpt mig i sådana situationer är att jag kan verksamheten väl. Jag har arbetat som läkare i 20 år och vet vad jag pratar om och vilka konsekvenser prioriteringarna kan få, säger Maria Taranger.

– Jag anser att vi måste ha mod släppa taget om det som har varit och blicka framåt. Jag är chef på ett stort sjukhus, men tror på en mindre sjukhustung vård i framtiden. Vi kommer att fortsätta ta hand om patienterna, men göra det på nya och bättre sätt. Många gånger mår patienterna bäst hemma och då måste vården våga ta sig utanför de egna väggarna. Med nya arbetssätt och framtidens teknik kommer det att vara möjligt. Både vårdverksamheten och patienterna kommer att må bra av det – och sjukhusen kan bli ännu bättre på vad de är bra på, säger Maria Taranger.

Mobila team

Mod handlar inte bara om att göra stora genomgripande förändringar utan oftast börjar det med en själv. I det lilla. Maria Taranger gräver gärna där hon står.

– Vi har infört mobila team som har gjort det enklare för oss att skriva ut patienter. Vi har infört Skype för vårdplanering och tolksamtal och vi har återinfört vårdbiträden på avdelningarna. Det där med vårdbiträdena är jag speciellt nöjd med. De underlättar för sina kolleger och för patienterna. Dessutom ser jag det som ett sätt att väcka intresset för vårdyrkena. Många av dem vi har rekryterat som vårdbiträden pluggar nu till undersköterskor och sjuksköterskor. Jo, det är jag stolt över. Det har blivit bra.

Text: Annakarin Rosengren
vgrfokus@vgregion.se

Kommentarer är stängda.