Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Åsa Torrestad trodde att inkubatorn bara var för ingenjörer, men hon hade fel. Nu får hon hjälp med sin affärsidé. Foto: Fredrik Gustafsson

Åsas affärsidé lyfte med oväntad hjälp

När Mostafa kom från Syrien och in i Åsa Torrestads familj, insåg hon hur svårt det kan vara att hitta fritidsaktiviteter i det svenska samhället. Då föddes hennes affärsidé. Nu testar hon den fullt ut på Innovatums inkubator i Trollhättan.

– Att jag som medelålders kvinna skulle passa in där med min idé hade jag faktiskt ingen aning om. Men vad fel jag hade!

Innovatums inkubator, eller Innovatum Startup som man numera kallar sig, är en av totalt åtta inkubatorer som får stöd av Västra Götalandsregionen (VGR). En inkubator kan enkelt beskrivas som en plats där en affärsidé får hjälp att växa, för att så småningom bli en bärkraftig verksamhet som kan stå på egna ben.

Dålig koll på föreningar

I Åsa Torrestads fall började det hela när hennes familj hösten 2015 utökades med Mostafa, en då 17-årig ensamkommande kille från Syrien, och hon fick se saker ur hans perspektiv.

– Vi började leta med ljus och lykta efter något han kunde göra på fritiden. Men vi hade dålig koll på vilka föreningar som fanns i Vänersborg där vi bor, berättar hon.

Där och då var det många pusselbitar som föll på plats. Åsa Torrestad gick samtidigt en utbildning i webbutveckling på Högskolan Väst. Hon är kreatör i grunden och jobbar som strateg på en reklambyrå, men nu ville hon lära sig mer.

– På utbildningen fick vi i uppgift att designa ett system som skulle lösa ett problem för någon. Då passade min idé perfekt in!

Hitta ett sammanhang

Idén handlade om att skapa en webbplats där allmänheten enkelt kan gå in och få koll på vilka föreningar och andra aktiviteter som finns i en viss kommun. Sökningen utgår från vilken slags aktivitet du vill göra. Klickar du på till exempel ”Motion & friluftsliv” får du upp vilka föreningar som finns inom området, vad det kostar att vara med, vilka språk som talas i föreningen, vad de erbjuder och kontaktuppgifter.

– Jag vill täcka in mycket mer än bara idrottsföreningar, just för att alla ska kunna hitta ett sammanhang där man känner sig hemma. Du ska kunna hitta allt från sångkörer och fotbollsklubbar till scoutkårer och frivilligorganisationer som Röda Korset, förklarar Åsa Torrestad.

Utveckla sin affärsidé

Via en vän kom hon i kontakt med Innovatum Startup i Trollhättan. Hon kände till deras inkubatorverksamhet sedan tidigare men trodde inte att det var något för henne.

– Jag var helt säker på att det var för ingenjörer, säger hon och skrattar.

Det är nu ett år sedan hon anmälde sig till inkubatortävlingen Grow4bodal som arrangeras av bland andra Innovatum Startup. Tävlingen går kortfattat ut på att under knappt fem minuter presentera sin affärsidé för en jury. Vinnaren får en summa pengar och stöd för att utveckla sin affärsidé vidare.

– Jag var så fruktansvärt nervös. Jag är van att presentera och möta kunder i mitt jobb, men det här, det blev så oerhört personligt. Min idé är ju som min bebis.

Åsa Torrestad får mycket hjälp och stöd av sin affärscoach Erik Pettersson. Foto: Fredrik Gustafsson

Testperiod i Trollhättan

Åsa Torrestad slutade på en andraplats i tävlingen, men juryn gillade ändå hennes affärsidé så mycket att även hon erbjöds en plats hos Innovatum Startup. Det ledde till att hon nu har bildat bolaget ActiveMatch. Och hon får mycket stöd och hjälp av inkubatorn i Trollhättan, framför allt av sin affärscoach Erik Pettersson.

– Han utmanar mig att ta nya steg hela tiden. Det är guld värt att få den här möjligheten, men klarar jag inte de uppsatta målen får jag inte heller vara kvar under inkubatorns tak. Så det är viktigt att jag själv driver på.

Nyss tecknade Åsa ett avtal med Trollhättans stad. Nu väntar en testperiod med ett antal föreningar för att utvärdera tjänsten innan den rullar igång på riktigt.

– Jag drivs av en vilja att underlätta inkludering, och det är ju något som kommunerna också verkligen vill. Därför finns det en vinst för så många med den här tjänsten, betonar hon.

– Visst, föreningslivet kan inte lösa hela integrationsfrågan. Men med ActiveMatch hoppas jag kunna underlätta så fler får möjligheten att hitta sin egen väg in i det lokala samhället.

Text: Malin Husár
vgrfokus@vgregion.se


FAKTA / Åtta inkubatorer i Västra Götaland

Västra Götalandsregionen arbetar på olika sätt för att stimulera nyföretagande och skapa förutsättningar för tillväxt och innovationer. Stödet till flera inkubatorverksamheter i Västra Götaland är en viktig del i det arbetet.

De åtta inkubatorer som finansieras av VGR:

Brewhouse Incubator, Göteborg

Chalmers Ventures, Göteborg

GU Ventures, Göteborg

Inkubatorn i Borås

Framtidens Företag, Göteborg

Gothia Science Park Inkubator, Skövde (Byter under vintern namn till Science Park Skövde)

Innovatum Startup, Trollhättan

Sahlgrenska Science Park, Göteborg

Mer om science parks

De flesta inkubatorer har öppet för ansökan året runt. Några ordnar även tävlingar som ett sätt att locka in nya företagsidéer. Innovatum Startups tävling Grow4bodal är en aktuell sådan som pågår just nu och där deadline för att lämna in sitt bidrag är 1 november.

Kommentarer är stängda.