Anna Olausson som pendlar mellan Göteborg och Vänersborg gillar de tystare platserna. Foto: Kent Eng.
Anna Olausson som pendlar mellan Göteborg och Vänersborg gillar de tystare platserna. Nya dekaler ska göra platserna enklare att uppmärksamma. Foto: Kent Eng.

Anna Olausson från Göteborg vill gärna ha lugn och ro på tåget efter en lång arbetsdag. Nu har Västtrafik ökat antalet tystare platser, som också ska bli enklare att hitta.

Tystare platser är populära. Men Västtrafik får också klagomål från resenärer som tycker att det inte alltid fungerar.

Vem har inte råkat sätta sig på en tystare plats och glatt pladdrat på i mobilen tills man blir tillsagd av någon mer eller mindre vänlig medresenär? Pinsamt, eller hur?

Men nu ska livet bli lättare både för oss pratkvarnar och för alla som vill ha lugn och ro.

I samband med utökningen av platserna har Västtrafik förbättrat skyltningen och placerat väl synliga dekaler på stolsryggarna i den ände av tåget där det tystare platserna finns.

Nästan helt tysta platser

–  Våra kunder hör av sig om att de uppskattar platserna men också om att det inte alltid fungerar. Med de nya dekalerna hoppas vi kunna underlätta för alla. Vi provar detta året ut och ska sedan utvärdera, säger Helen Andreasson affärskoordinator på Västtrafik.

Nu finns tystare platser på alla Regina och X61-tåg,  vilket innebär att det går att resa i en lugnare miljö på merparten av alla Västtåg. I samband med kommande inköp av nya tåg ska det bli fler tystare platser. De nya tågen byggs dessutom med vissa vagnar som är anpassade för en näst intill helt tyst miljö.

– Vi går mot ett ökat resande och för att kunderna ska kunna välja att slå sig till ro i en lugn miljö behöver vi kunna erbjuda detta, säger Helen Andreasson.

Pendlare positiva

Det första testet med tystare platser genomfördes 2016 och reaktionerna från resenärerna har varit positiva, särskilt från pendlare.

En av dem som uppskattar de tystare platserna är Anna Olausson som pendlar från Göteborg till jobbet i Vänersborg.

– Jag väljer oftast tystare plats på tåget. Det är skönt när man är trött efter jobbet, säger hon.

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se


Tips till dig som reser på tystare platser

Tänk på att stänga av mobilen eller sätta den på ljudlöst läge. Undvik samtal och använd hörlurar om du lyssnar på film eller musik för att inte störa de resenärer som sitter bredvid.

Håll utkik efter symbol

  • Under hösten sätts dekaler upp ombord på tågen för att synliggöra de tystare platserna.
  • På utsidan av tåget finns också en större dekal som beskriver var i tåget platserna finns.

Fakta tystare platser

  • Av 110 Västtåg är det idag 65 tåg som har tystare platser.
  • Det finns runt 20 utpekade tystare platser som är placerade i ena änden av tåget.