En man som badar badtunna blickar ut över havet och solnedgången.
Aldrig någonsin har så många valt att semestra i Västsverige. Foto: Alex Vizeo Loris Monteux

Den rekordvarma sommaren 2018 var mycket positiv för Västsveriges hotell, stugbyar, vandrarhem och campinganläggningar.

Antalet gästnätter under juni, juli och augusti steg till 4,8 miljoner – en ökning med 200 000 jämfört med det tidigare rekordet från 2017.

Gästnätterna är fördelade på 2,5 miljoner inom hotell, stugbyar och vandrarhem och 2,3 miljoner inom camping. Svenskarna står för drygt 3,2 miljoner av gästnätterna. Norrmännen med 773 000 besök står för flest nätter av de utländska besökarna, en ökning med 5,6 procent. Även de tyska gästnätterna ökade med hela 15,8 procent till drygt 247 000.

– Otroligt roligt att kunna notera sommarrekord och all time high för gästnätter i Västsverige även i år. Det fina vädret, stark valuta och god marknadsföring är givetvis framgångsfaktorer som bör nämnas i sammanhanget, liksom goda insatser från alla duktiga besöksnäringsföretag i regionen, säger Fredrik Lindén, vd Turistrådet Västsverige.

Stark tillväxt i Bohuslän och Göteborg

Bryter man ner siffrorna per segment och delområden är det Bohuslän som går framåt mest när det gäller procentuell ökning av antalet gästnätter på hotell, stugbyar och vandrarhem. Bohuslän ökar med 8,1 procent till drygt 530 000 gästnätter. Inom camping är det Göteborgsregionen som sticker ut med en ökning på 17,4 procent, vilket motsvarar drygt 41 000 gästnätter.

– Det har varit hög beläggning både på hotellen i Göteborgsregionen och camping i Bohuslän, vilket säkerligen är en förklaring till att trycket flyttas över till campingarna i Göteborg istället, säger Fredrik Lindén.

Text:Johan Wetterberg
vgrfokus@vgregion.se

Turistrådet Västsverige är en del av Västra Götalandsregionen (VGR)