Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

VGR har minskat förlossningsskadorna rejält – bland de bästa i landet

På knappt två år har andelen kvinnor som drabbas av bristningar i samband med förlossning minskat från 2 procent till 1,3 i Västra Götalandsregionen. Det är klart bättre än i riket.
– Vi valde att fokusera på en fråga och har gjort det bra, säger Serney Bööj, verksamhetschef för obstetrik på Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS).

Bristningar i samband med förlossning är något som drabbar många kvinnor. Bristningarna delas in i fyra grader, där 1 är lindrigast och 4 allvarligast. I Västra Götalandsregionen satsar man sedan två år tillbaka stort på att minska bristningar grad 3 och 4, de som till helt eller viss del berör ändtarmsmuskulaturen.

”Ingen vill drabbas av bristningar”

Serney Bööj

– Det är en vårdskada som ingen vill drabbas av, och det finns så mycket vi kan göra under förlossningen för att skadan ska undvikas, säger Serney Bööj.

Mellan 2018-2022 satsar regeringen en extra miljard per år på förlossningsvård och kvinnors hälsa. Pengarna delas ut till regioner och landsting, som sedan satsar medlen på olika prioriterade områden. I VGR är bristningar en sådant område. Bland annat pågår ett stort arbete med att utbilda alla medarbetare inom förlossningsvården i olika tekniker som minskar skadorna. SÄS var först ut med satsningen, eftersom siffrorna var lite extra höga där.

– Bara att få upp frågan på agendan har spelat stor roll för oss. Jag är väldigt stolt över att vi lyckats få ner andelen bristningar så mycket som vi har gjort, men vi kan säkert förbättra oss ytterligare, säger Serney Bööj.

På två år har andelen kvinnor som drabbas av bristningar grad 3 och 4 minskat på samtliga förlossningsenheter i Västra Götalandsregionen. Totalt är det 1,3 procent av de födande i VGR som drabbas av en bristning grad 3 eller 4, jämfört med 1,8 procent i landet. Minskningen gäller både förstföderskor och omföderskor. Den gäller också oavsett om förlossningarna avslutats med sugklocka eller inte.

Sahlgrenska har flest förlossningar

Sahlgrenska Universitetssjukhuset har flest förlossningar av sjukhusen i VGR och har också lyckats sänka andelen skador ordentligt. Sjukhuset har i flera år arbetat aktivt med att minska skadorna i samband med förlossningar och sedan tidigt 2017 har andelen kvinnor som drabbas av allvarliga bristningar minskat från 1,6 till 1,2 procent.

– Därefter har vi uthålligt fortsatt att förbättra och följa våra resultat, säger verksamhetsutvecklaren Anna-Karin Ringqvist på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Vi har utbildat i anatomi och fysiologi för att bli bättre på att upptäcka skador. Vi har även utvecklat våra arbetssätt när det gäller att förebygga och reparera skador. Allt detta har nu gett resultat, men vi är inte nöjda utan arbetar vidare med ständiga förbättringar.

Text: Maja Larsson
vgrfokus@vgregion.se

Statistik över alla landsting och regioner + riket:

Bristningar vid icke instrumentell förlossning

(Klicka i ”zoom” och ”flera färger” i vänstermenyn så blir det mer överblickbart. Om du håller pekaren över regionens/landstingets namn blir det ännu tydligare.)

Kommentarer är stängda.