Längdhopparen Viktoria Karlsson från Göteborg vann nyligen EM-guld i Berlin.
Västra Götalandsregionens (VGR) parasportstipendium var en viktig del i förberedelserna inför tävlingen.
Viktoria är Sveriges enda helt blinda längdhoppare på elitnivå. 2017 var hon en av dem som fick VGR:s parasportstipendium. Det gav henne möjlighet att göra en förberedande resa inför EM i Berlin, där hon tog en guldmedalj.
Viktoria vänder upp ansiktet mot en glödande höstsol, som glittrar i hennes blåa ögon. De starka strålarna besvärar henne inte.
– När jag var ett halvår upptäcktes det att jag hade cancer på näthinnorna. Vid fem år blev jag helt blind, berättar Viktoria Karlsson.
Svävar viktlös
Detta hindrade henne inte från att börja med friidrott vid sju års ålder. Energiknippet Viktoria prövade det mesta men fastnade för längdhopp.
– Det är en fantastisk frihetskänsla att springa fram själv och de där korta sekunderna när jag svävar viktlös genom luften, säger Viktoria.
Åtta år gammal deltog hon i sin första tävling och placerade sig bra med 1,96 m, bland seende längdhoppare. Då var hon bara 1,30 m lång.
– Jag hade bra hoppteknik för att vara så liten, konstaterar hon.
Dubbla kostnader
I dag är Viktoria 21 år och en reslig kvinna på 1,80 m. Hopptekniken har utvecklats ytterligare och i augusti hoppade hon 4,77 m på EM i Berlin.
Tack vare stipendiet hade hon bland annat råd att åka dit och tävla en Grand Prix tävling och känna in banan före EM.
Som funktionsnedsatt elitidrottare behöver man i regel en guide, som deltar under träning och tävling. Det innebär att alla kostnader blir dubbla för Viktoria vid utlandsresor. Stipendiet var därför ett välkommet tillskott till studiemedlen från CSN liksom ett stipendium från Riksidrottsförbundet, till dem som kombinerar elitidrott med studier.
Viktoria har precis skrivit en tentamen i systematik och biodiversitet. Hon går tredje terminen på en utbildning i molekylärbiologi vid Göteborgs universitet.
– Det är ett superspännande område. Jag skulle vilja bli forskare.
Toppa resultaten
Men först är det VM i Dubai 2019 och Paralympics i Tokyo 2020.
Till sin hjälp har Viktoria tränaren Jeremy Price. Sedan hon började träna för honom i januari 2017 har hon gjort betydande framsteg.
– Han är sympatisk och duktig på att stötta i situationer under press. Han är också skicklig i att lägga upp träningen så att jag kan toppa resultaten vid tävlingar.
Inför kommande tävlingar övar de på att få upp Viktorias snabbhet. Tanken är att hennes ansats som nu är 14 steg på 22 meter ska förlängas så att hon hinner få upp farten ytterligare. Styrka, snabbhet och explosivitet är viktigt.
Krävs en enorm tillit
Gymmet på Friidrottens Hus är för tillfället så gott som tomt. Viktoria gör benböj med 70 kilo på stången och sedan axelövningar med fria vikter. Hon tränar två-tre timmar fem dagar i veckan med styrka i gymmet, intervallöpning och hoppstyrka. I dag har hon ingen guide med sig. Hon ska börja arbeta med en ny guide dagen därpå.
– Guiderna är ofta före detta friidrottare. De behöver vara lika snabba och vältränade som jag. Jag ser oss som ett team, men tyvärr får inte guiderna medalj i tekniska grenar som längdhopp. Det tycker jag är fel.
När Viktoria ska hoppa står guiden mellan plankan och gropen och ser till att Viktorias ansats är riktad rakt mot gropen. Springer hon det minsta snett avblåser guiden och hoppet får göras om.
– Det krävs en enorm tillit, säger Viktoria, som nu ser fram emot kommande tävlingar med sin nya guide.
Världsrekordet ligger just nu på 5,40 meter och Europarekordet på 5,27 meter.
– Jag vet att det kommer att bli tufft i Paralympics 2020 men visst vore det trevligt att slå de rekorden. Det är ju faktiskt därför jag åker dit.
9 oktober delar VGR ut 2018 års parasportstipendier vid regionfullmäktiges sammanträde i Eriksbergshallen i Göteborg. Efter utdelningen kan du se vinnarna här.
Text: Anna Rehnberg
vgrfokus@vgregion.se
Mer om Viktoria
EM-guld i Berlin 2018.
Fjärdeplats i VM, London 2017.
Uttagen till Paralympics i Rio de Janeiro 2016, en sjundeplacering.
EM-guld i längdhopp, Grosseto Italien 2016.
VM-brons i längdhopp, Doha Qatar 2015.
EM-guld i längdhopp, Swansea Wales 2014.
Fjärdeplats i längdhopp vid VM i Lyon Frankrike 2013.
EM-silver i längdhopp, Stadskanaal Holland 2012.
19 SM-guld varav tio i längdhopp, sex stycken på 100 meter löpning, två på 60 meter löpning inomhus och ett på 200 meter löpning utomhus.
Familj: mamma, pappa, storasyster i Söderhamn där Viktoria är född och uppväxt. Pojkvännen Olof Ryberg, som även han fick VGR:s parasportstipendium 2018. Olof tävlar i längd- och höjdhopp för synskadade.
Kommentarer är stängda.