Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Här byggs det nya toppmoderna operationscentret vid Uddevalla sjukhus. När bygget är klart kan patienter från hela Västra Götaland få sin operationer utförda här.

Uddevalla störst i väst på planerade operationer

Uddevalla sjukhus blir Västra Götalandsregionens (VGR) nya stora centrum för planerade operationer. När de nya lokalerna står klara kan verksamheten utföra merparten av de planerade operationerna i VGR.

Ett stort antal ryggoperationer, höftledsoperationer och operationer av axlar och knän kommer om några år att utföras på det nya centret i Uddevalla. Operationer av prostata – och bröstcancer är ytterligare exempel på ingrepp som patienter från hela Västra Götaland kommer att kunna få utförda här.

– Operationscentrum kommer kunna ge regionens invånare planerad operationssjukvård av högsta kvalitet och med hög effektivitet. Det kommer bli ett lyft för både NU-sjukvården och för hela VGR, säger Olof Ekre områdeschef i NU-sjukvården.

Planeringen av det nya centret har pågått sedan 2013 då regionstyrelsen beslutade om en effektivare utformning av vården i VGR. En del i beslutet innebar att Uddevalla sjukhus skulle bli ett centrum för högspecialiserad planerad vård. 2015 reserverade regionstyrelsen pengar till bygget i den långsiktiga investeringsplanen. Efter en lång process av förberedelser börjar nu upphandlingen inför projekteringen av bygget.

Effektiva flöden

Att man behöver bygga nytt i Uddevalla beror på att befintliga operationslokaler är från 60-talet. De är för trånga, har för låg takhöjd och är inte anpassade till modern utrustning.

De nya lokalerna blir toppmoderna och byggda för att få effektiva flöden i operationsverksamheten och en god miljö både för patienter och personal.

Operationscentrum blir en separat byggnad på cirka 16 300 kvadratmeter i fyra plan. Den kommer placeras nära kopplad till Uddevalla sjukhus nuvarande huvudentré på en plats där det idag är parkering.

Förutom operationssalar kommer det finnas ändamålsenliga lokaler för sterilcentral, förberedelserum inför operation, lokaler för uppvakning och behandling efter operation samt personalutrymmen.

Under 2019 väntas ett genomförandebeslut från regionstyrelsen. Därefter kan första spadtaget tas i mitten av 2020 och inflyttningen är beräknad till 2024.

Text: Emma Bergman, Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se

Arkitektbild på Operationscentrum. Fasad mot öster. Bild: Arkitema architects/Tmrw