Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Chanserna till jobb är stora i Dalsland. Lugnet och naturen får man på köpet. Foto: Roger Borgelid/Göran Assner

Därför ska du flytta till Dalsland

Jobben, lugnet och den goda ekonomin. Allt finns i Dalsland. Nu reser dalslänningar till Stockholm för att försöka locka tillbaka utflyttade och andra.
– Vi behöver bli fler och välkomnar både hemvändare och nybyggare, säger Annika Andersson, ordförande i föreningen Ett Dalsland i Tillväxt (Edit).

I Dalsland finns många framgångsrika företag. Naturen är fantastisk och du kan köpa tre villor för samma peng som en lägenhet i Stockholm eller Göteborg.

Men Dalsland står inför en stor utmaning. Det saknas arbetskraft och personer som vill ta över företag där ägaren snart går i pension.

– Det finns ett enormt kompetensbehov i hela Dalsland. Bara i Bengtsfors kommun behövs cirka 150 personer i privata företag utöver pensionsavgångar inom det närmaste året. I Dals Ed behövs omkring 70 personer, säger Annika Andersson.

Välavlönade jobb

Inom de närmaste fem åren behöver privat sektor i Dalsland rekrytera cirka 500 personer. Det visar en enkätundersökning som Dalslands näringslivsutvecklare och Edit genomfört bland företagarna i Dalsland. Därutöver tillkommer offentlig sektors stora rekryteringsbehov. Många av jobben är högkvalificerade och välavlönade. Det handlar om allt från anställda inom handel, produktion, byggindustri och besöksnäring. Till exempel  ekonomer, produktionschefer, utvecklingsingenjörer och VD:ar.

Annika Andersson

– Vi har lönsamma företag i Dalsland och flera som bedriver avancerad forskning och utveckling. Får vi inte tag på folk som vill jobba och bo här så riskerar ju företagen att försvinna härifrån istället, säger Annika

Annika lyfter många fördelar med att söka sig till Dalsland, förutom de goda chanserna att få jobb.

Visa möjligheter

– Det handlar om tid och kvalitet, att slippa pendla och ha närheten till lugnet och naturen. Samtidigt är det inte mer än en timme och kvart med tåget till Göteborg om man vill ha lite mer puls, säger

I ett försök att få fler att upptäcka fördelarna arrangeras två dagar i Stockholm 20-21 januari under namnet ”Dalsland kommer på besök”.

Under dagarna gör företagare, politiker och tjänstepersoner gemensam sak i att visa upp och diskutera landskapets möjligheter. En busslast dalsländska kommunalråd, kommunchefer, företagare med flera reser gemensamt till Stockholm där redan 500 personer har anmält sig till träffen på Junibacken.

Ekonomiskt stöd

Västra Götalandsregionen (VGR) jobbar för att stötta företagande på landsbygden och vill bidra till en hållbar landsbygdsutveckling. VGR är en av flera i ett nätverk av kommuner, organisationer och företag som stöttar satsningen ekonomiskt.

Dalsland kommer på besök arrangeras av föreningen Ett Dalsland i Tillväxt (Edit) i samarbete med bland andra, Bengtsfors, Dals Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmåls kommuner, dalslandsdelen av Vänersborgs kommun, Dalslands Turist AB, Dalslands Sparbank samt det dalsländska näringslivet.

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se