Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Ellie och hästen Talitha har inga problem med att förstå varandra. Foto: Anna Nyberg

Hästar som behandling – nu prisas ridklubben för vårdsamarbetet

Att komma till stallet med varma och mjuka hästar är en behandling som fungerar. Det har barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Borås kunnat se efter två olika satsningar tillsammans med Borås Fältrittklubb.

Nu har ridklubben fått Västra Götalandsregionens (VGR) folkhälsopris för att kunna arbeta vidare med sina samarbeten. I höstas vann klubben också finalen i ATG:s Drömfond.

− Det känns fantastiskt att ha vunnit, och det hade vi inte trott. Men vi hade fortsatt samarbetet med BUP även utan de här pengarna, för vi ser att det ger så bra resultat, säger, Sara Eriksson, ridhuschef på Borås Fältrittklubb

Ridhuschef Sara Eriksson uppmanar fler ridskolor att knyta kontakter med andra delar av samhället.
Ridhuschef Sara Eriksson uppmanar fler ridskolor att knyta kontakter med andra delar av samhället.

Nu är det ett par år sedan hon ringde BUP på Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS) och frågade om de var intresserade av ett samarbete.
Det var de, och första gruppen som kom till stallet var unga människor med ätstörningar. Därefter blev det barn och unga med autism som dessutom har diagnosen selektiv mutism, vilket innebär att de i vissa situationer väljer att inte prata.

Det finns ingen prestige i att prata med en häst.
– Sara Eriksson

− Jag kommer ihåg hur jag gick ner i stallet och undrade var de där barnen var som inte pratade. Här pratar alla barn, och även om de inte svarar med ord så ger de respons på andra sätt. Det finns ingen prestige i att prata med en häst, och hästarna gör ingen skillnad på människor, berättar Sara Eriksson.

Bara hästar som gäller

Projektet är slut men ett par av barnen har fortsatt rida ändå. Tioåriga Ellie och hennes pappa Kent håller på och gör i ordning Talitha den här fredagseftermiddagen.

− Det har betytt jättemycket för Ellie. Hon har fått träffa andra barn i samma situation, och hon har fått ett intresse. Nu är det bara hästar som gäller. Det här är en nystart på flera sätt, säger Kent medan Ellie med stort allvar ägnar sig åt att borsta och kratsa hovarna. Då och då talar hon om för pappa Kent att han får hjälpa till, och hur han ska göra.

I boxen intill får Claudia, snart 14 år, hjälp av mamma Teresa.

− Jag tror att barn med autismdiagnoser verkligen kan må bra av att vara med hästar, och jag har sett Claudias utveckling. Tidigare har det varit väldigt svårt att få henne att lämna huset, men till stallet åker hon gärna, säger Teresa, innan det är dags att gå ut i ridhuset.

Claudia är en av de unga som kommit i kontakt med hästar tack vare samarbetet mellan BUP och Borås Fältrittklubb. Foto: Anna Nyberg
Claudia är en av de unga som kommit i kontakt med hästar tack vare samarbetet mellan BUP och Borås Fältrittklubb. Foto: Anna Nyberg

Glädje och livskvalitet

Snart sitter barnen säkert till häst, skrittar och travar och vänder snett igenom, och ingen som passerar kan se att det är något särskilt med de här barnen. De är som vilken ridgrupp som helst.

− Barnen har vuxit, och de har förvånat oss med sitt mod. Vi har sett deras glädje, och hur hästarna har gett dem livskvalitet, säger Ulrika Wiss, specialpedagog på BUP Neuropsykiatriska mottagningen vid Södra Älvsborgs Sjukhus.

Hon och sjuksköterskan Maria Vervaart är två av dem som varit delaktiga i samarbetet med Borås Fältrittklubb.

− Från att de här barnen nästan inte pratat något, så har de öppnat upp och blivit lite mer trygga. Jag blir varm i hjärtat av att se dem, säger Maria.

Specialpedagogen Ulrika Wiss och sjuksköterskan Maria Vervaart har sett hur hästarna gett livskvalitet till barnen.
Specialpedagogen Ulrika Wiss och sjuksköterskan Maria Vervaart har sett hur hästarna gett livskvalitet till barnen.

Nu när satsningen fått ekonomiskt tillskott både genom VGR:s folkhälsopris och ATG:s drömfond innebär det att att samarbetet mellan BUP och Borås Fältrittklubb kan fortsätta.

− Det är fantastiskt roligt, säger Ulrika Wiss, och det känns så bra att vi kan få fokusera på det positiva som också sker på BUP, att vi arbetar både förebyggande och hälsofrämjande.

Ridhuschefen i Borås, Sara Eriksson, rekommenderar fler ridskolor att ringa det där samtalet, som kan leda till att fler får komma i kontakt med hästar.

− Det finns så många belägg för att hästar har en läkande effekt. Det ska bara till en medaktör som vågar prova, precis som BUP har gjort.

Text och foto: Anna Nyberg
vgrfokus@vgregion.se


Fakta folkhälsopriset

Västra Götalandsregionens folkhälsokommitté delar varje år ut ett folkhälsopris till någon eller några som gjort särskilda insatser för att förbättra folkhälsan. Priset som delades ut på regionfullmäktiges sammanträde 29 januari är på 50 000 kronor.

Motivering till priset:

Med kunskap och engagemang visar Borås Fältrittklubb att landets näst största ungdomsidrott inte endast handlar om ridning utan även en hälsofrämjande arena där alla är välkomna. Med värme och respekt för människans samspel med hästen, visar klubben vägen för insiktsfulla och stärkande möten i stallet för barn och unga med psykisk ohälsa”.

Nyheter från Västra Götalandsregionen.