Maria Enander och sonen Imani, 5 år, läser Bamse.
Maria Enander och sonen Imani, 5 år, läser Bamse.

Rör på dig, ät hälsosamt och ägna lagom tid framför skärmar. Det är några av budskapen i Bamse-tidningen som delas ut vid barnavårdscentraler i Västra Götalandsregionen (VGR). Nu har 20 familjer tyckt till om materialet.

– De har fått hjälp med både tandborstning och en skärmfri vecka, säger dietisten Cecilia Hedström.

Folkhälsokommittén i VGR har tillsammans med kommunerna i Västra Götaland, tagit fram en specialutgåva av tidningen Bamse som alla barnavårdscentraler i länet har möjlighet att dela ut för fjärde året i rad.

Cecilia Hedström, dietist på Centrala Barnhälsovården, har träffat 20 barnfamiljer för att utvärdera Bamses må bra-tidning. Utvärderingen visar att tidningen fungerar som pedagogiskt hjälpmedel och gör det enklare för familjer att skapa goda vanor tillsammans.

– Familjerna har fått hjälp med både tandborstning och en skärmfri vecka. De berättar också att äldre syskon läser för de yngre. Det var lite oväntat och kul, säger Cecilia Hedström.

Föräldrar tycker till

Marie von Knorring från Mariestad tycker att Bamses må bra-tidning tar upp småproblem man kan ha på ett bra sätt och som får barnet att fundera själv. Familjen läser tidningen för yngsta dottern Hilma på kvällarna.

– Bamse lockar, han är jättepassande i den åldern. Hilma lyssnar jättemycket när vi läser, hon tänker efter och kommer själv med exempel på när det är dags att gå och lägga sig. ”Man måste göra så för att man ska orka”, sa Hilma. Hon blev så himla duktig, säger Marie von Knorring.

Maria Enander och sonen Imani från Lidköping fick tidningen på Hamnstadens Vårdcentral. Hon tycker att Bamse är en bra förebild för barn i förskoleålder. Bamse är rättvis och snäll. Sonen Imani är också förtjust.

– Jag gillar frukt. Det gör Bamse med, säger Imani glatt.

Stå emot sötsaker

Maten är en del av utmaningen i vardagen, menar Marie von Knorring. Det är svårt att stå emot barnens önskemål om sötsaker när de är trötta och följer med till affären. Hemma försöker familjen planera måltiderna och dra ner på sockerinnehåll.

– Då kan vi prata om Bamse och hans vänner. Det blir ett sätt att få alla i familjen att tänka lite nytt och äta mer hälsosamt, säger Marie von Knorring.

Hur går det med maten? Mervärdet med Bamses må bra-tidning är att hälsosamtalet vid 4-årskontrollen på BVC blir lite mer spontant, menar Hanna Bäckvall, distriktssköterska på Barnhälsovården i Mariestad.

– Det blir inte det här stela förhöret om hur det går med maten. Det har vi kommit ifrån. Det går ju att resonera med en fyraåring, det märker vi tydligt när vi jobbar med Bamse, säger Hanna Bäckvall.

Hälsopusslet som barn får lägga i samband med 4-årskontrollen på BVC.
Hälsopusslet som barn får lägga i samband med 4-årskontrollen på BVC.

Gör barnen delaktiga

Alla familjer som kommer på 4-årskontrollen hos Barnhälsovården i Mariestad, får Bamse-tidningen och barnet får lägga det tillhörande hälsopusslet som fokuserar på det positiva. Detta gör hälsosamtalet mer lekfullt och engagerande.

– Det som är så bra är att av barnen får man höra sanningen, det är ingen som förskönar deras livsstil. De vuxna får bemöta det barnet säger och vi får plötsligt ett aktivt hälsosamtal med barnet i centrum, säger Hanna Bäckvall.

Text: Josefina Bodin
vgrfokus@redaktion.se


Fakta: Bamses må bra-tidning

Folkhälsoplaneraren Linda Andersson och enhetschef i förskolan Naima Melin i Dals Ed kommun födde idén om Bamses må bra-tidning.

Tidningen är del av den stora satsningen Kraftsamling fullföljda studier som drivs av Västra Götalandsregionen, kommunerna och andra aktörer.

Budskapen i tidningen är hälsofrämjande och handlar om att röra på sig, äta mycket frukt och grönt, använda vatten som törstsläckare, sitta lagom mycket tid vid skärmar, ha goda sömnvanor och se till att umgås med varandra.

Innehållet bygger på budskap som tagits fram i tidigare arbeten kring hälsofrämjande insatser för livsstilsrelaterad hälsa bland barn, som den europeiska forskningsstudien IDEFICS.