Maj-Britt Wallin passade på att ta sig en närmare titt på Liv Dahréns harpa. Musiken fick henne att minnas hur hon som barn satt på golvet hos grannen och hörde deras tre musikaliska döttrar spela. Foto: Anna Rehnberg
Maj-Britt Wallin passade på att ta sig en närmare titt på Liv Dahréns harpa. Musiken fick henne att minnas hur hon som barn satt på golvet hos grannen och hörde deras tre musikaliska döttrar spela. Foto: Anna Rehnberg

Hur påverkas äldres hälsa av musik?  Det undersöker Göteborgs Symfoniker och forskare vid Göteborgs universitet genom att turnera på äldreboenden.

De sista sprudlande tonerna av Mozarts Divertimento nr 1 har just tonat ut i Solängens matsal och ciderbubblet och chokladpralinerna har slunkit ned.

– Detta var toppen, jag njöt jättemycket, säger Ulla Gasslander.

– Ja, det var väldigt trevligt, instämmer Mona Dahlquist. Det inspelade var också bra.

Båda bor på äldreboendet Solängen i Vänersborg. Att besöka Konserthuset i Göteborg är omständligt för dem. Desto bättre att de kan få uppleva musiken på sitt eget boende.

Kulturens betydelse

– De här kulturmötena ger oss möjlighet att visa hur man kan använda de digitala kanalerna Kulturarenan och GSOplay.se för att så många som möjligt ska få tillgång till kultur där man befinner sig, säger Eva Essvik som är projektledare och till vardags arbetar med publikutveckling för Göteborgs Symfoniker(GSO).

Syftet med det musikaliska besöket är inte enbart att göra kulturen mer tillgänglig för personer som har svårt att ta sig till kulturevenemang på grund av ålder, avstånd eller begränsad rörlighet. Syftet är också att undersöka kulturens betydelse för välbefinnandet. Professorerna Helle Wijk och Eva Jakobsson vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa gör en forskningsstudie om detta. Tidigare har man främst studerat hur faktorer som mat och motion främjar hälsan.

Professor Helle Wijk vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa är på sitt andra av tio besök på äldreboenden. Här intervjuar hon stödpedagogen Irma Fredriksson, anhöriga Inger Hagemann och boende Gerard Hagemann. Foto: Anna Rehnberg
Professor Helle Wijk vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa är på sitt andra av tio besök på äldreboenden. Här intervjuar hon stödpedagogen Irma Fredriksson, anhöriga Inger Hagemann och boende Gerard Hagemann. Foto: Anna Rehnberg.

Väcker minnen

– Vi vill lära oss mer om sambandet mellan kultur och hälsa, i det här fallet musik. Kan kulturens kraft gagna hälsan? Vad är värdet av en sådan här kulturupplevelse, vad väcker den för minnen, känns det meningsfullt? säger Helle Wijk.

– Harpmusiken fick mig att minnas en lärare jag hade när jag var nio år och bodde i Tyskland. Han spelade jämt och ständigt harpa. Visste du att harpan fanns redan på romartiden? säger Gerard Hagemann, som blir intervjuad av Helle Wijk efter konserten.

Att musiken väcker många minnen hos åhörarna är uppenbart. Likaså att den gemensamma upplevelsen ger upphov till intressanta samtalsämnen. Att kultur och musik kan vara välgörande kommer inte som en överraskning.

Vetenskapligt bekräftat

Kristiane Norvoll, producent och Eva Essvik projektledare besökte Solängens äldreboende i Vänersborg
Kristiane Norvoll, producent och Eva Essvik projektledare besökte Solängens äldreboende i Vänersborg tillsammans med två tekniker och fem musikanter från GSO. Foto:Anna Rehnberg

– Att man slappnar av och mår bra av musik är något vi tycker oss veta, men nu kan vi förhoppningsvis få det vetenskapligt bekräftat, säger Eva Essvik.

Initiativtagare till projektet är Betaniastiftelsen, som bland annat producerar Kulturarenan.  Förutom Göteborgs Symfoniker medverkar även Musik i Syd. Musiker från de två musikinstitutionerna besöker totalt fem äldreboenden var och forskarna är med och intervjuar boende, anhöriga och personal vid samtliga tillfällen.

En stråkkvartett från Göteborgs Symfoniker på Solängens äldreboende ingår i ett pågående projekt där äldre ska få tillgång till kultur både digitalt och fysiskt. Från vänster Cecilia Hultkrantz första fiol, Pernilla Carlzon andra fiol, Karin Claesson viola och Lena Bergström cello.Foto: Anna Rehnberg
En stråkkvartett från Göteborgs Symfoniker på Solängens äldreboende ingår i ett pågående projekt där äldre ska få tillgång till kultur både digitalt och fysiskt. Från vänster Cecilia Hultkrantz första fiol, Pernilla Carlzon andra fiol, Karin Claesson viola och Lena Bergström cello.Foto: Anna Rehnberg

Meningsfullt

Deltagarna från GSO packar ihop sina instrument och övrig utrustning för att åka vidare till äldreboendet Kerstinsås i Essunga för ännu en konsert.

– Det här känns verkligen meningsfullt, säger Pernilla Carlzon, som spelar andra fiol. Hon har valt att delta i projektet i stället för att resa med den övriga orkestern på en två veckors turné i Europa.

Text: Anna Rehnberg
vgrfokus@vgregion.se


Fakta om forskningsprojektet

Syfte: Undersöka om digital kulturtillgång har betydelse för välbefinnande och existentiell hälsa bland vård- och omsorgstagare, deras anhöriga samt vårdpersonal.

Pågår: 2018-2020

Medverkande: Betaniastiftelsen – idéburen stiftelse som utvecklar vård och omsorg utan vinstsyfte. Göteborgs Symfoniker och Musik i Syd. Forskare vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Göteborgs universitet.

Göteborgs Symfoniker är en verksamhet som ägs av Västra Götalandsregionen (VGR).

Finansiering: Familjen Kamprads Stiftelse

Digitala kulturkanaler fritt tillgängliga för alla med tillgång till digitala medier:

http://kulturarenan.se/

https://www.gso.se/gsoplay/

http://www.musikisydchannel.se/