Totalt registrerades 9,96 miljoner övernattningar på hotell, stugbyar, vandrarhem och campinganläggningar under 2018.

Under 2018 slogs alla tidigare rekord för kommersiella gästnätter i Västergötland, Bohuslän och Dalsland. Turismen ökar för fjärde året i rad och då är ändå mörkertalet stort.

Den västsvenska besöksnäringen har återigen slagit rekord när det gäller antal noterade kommersiella gästnätter. Totalt registrerades 9,96 miljoner övernattningar på hotell, stugbyar, vandrarhem och campinganläggningar under 2018 –  en ökning med 252 000 jämfört med 2017 års rekordsiffror.

– Fantastiskt kul med rekord för fjärde året i rad! Statistiken omfattar inte allt. Till exempel saknas gästhamnar, boende hos släkt och vänner, egna fritidshus och privatuthyrningstjänster som Airbnb. Räknar man med dessa boendeformer dubbleras antalet gästnätter i vår region. Dessa gästnätter är också värdefulla för besöksnäringen då de genererar intäkter till handeln och restaurangverksamheter exempelvis, säger Fredrik Lindén, vd Turistrådet Västsverige.

Hållbara transporter

Av de knappt 10 miljonerna kommersiella gästnätter står Sverige och Norge tillsammans för lite mer än 80 procent. Bland de övriga internationella besöken toppar närmarknaderna Storbritannien, Tyskland, och Danmark.

– Västsveriges besöksnäring är hållbar ur transportsynpunkt. De allra flesta reser hit med tåg, bil, buss eller färja, säger Fredrik Lindén.

Bohuslän, Göteborgsregionen och Skaraborg visar på ett ökat antal gästnätter. Av dessa står Bohuslän för den största ökningen – här har gästnätterna ökat med drygt 7 procent när man slår ihop hotell, stugbyar och vandrarhem med camping.

Text: Johan Wetterberg
vgrfokus@vgregion.se