Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Foto: Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Foto: Marie Ullnert.

Barnmorskor upptäcker allvarliga hjärtfel redan i livmodern

Barnmorskor på på Östra sjukhuset upptäcker nu 100 procent av  bukväggsbråck, ryggmärgsbråck och att fostret saknar hjärna – redan i fosterstadiet. Dessutom har man mer än sexdubblat antalet upptäckter av ett allvarligt hjärtfel där kropps- och lungpulsådern har bytt plats.

– Sådana missbildningar är viktiga att upptäcka tidigt. För det första ska föräldrarna ha möjlighet att fatta beslut om hur de vill gå vidare med graviditeten. För det andra är det bäst att barn som behöver kirurgi omedelbart efter förlossningen föds på en klinik som kan erbjuda den typen av kirurgi, säger Ylva Carlsson, överläkare och medicinskt ansvarig vid ultraljudsenheten på Östra sjukhuset.

Ny teknik

En sak man tittar efter, men som länge var svår att upptäcka, är ett hjärtfel som innebär att de stora kärlen, kropps- och lungpulsådern, har bytt plats. För bara några år sedan upptäckte Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU), där Östra ingår, felet i nio procent av fallen. Då valde man att utbilda alla sjukhusets ultraljudsbarnmorskor i en ny ultraljudsteknik, vilket gjorde att man nu upptäcker detta specifika hjärtfel i 60 procent av fallen.

Nu går sjukhuset vidare och erbjuder utbildning av samtliga ultraljudsbarnmorskor i  Västra Götalandsregionen (VGR). Det beror bland annat på att SU är ett av bara två sjukhus i landet som opererar barnhjärtan. Därför är det viktigt att alla andra sjukhus upptäcker felet så att barnet kan födas i Göteborg och opereras direkt.

– Om man inte upptäcker det här felet i tid, så att förlossningen kan planeras till Göteborg eller Lund där dessa hjärtfel opereras, är det verkligen extremt allvarligt läge för barnen. Den här utbildningsinsatsen kommer göra att förutsättningarna för de här barnen blir väldigt mycket bättre, säger Ylva Carlsson.

Text: Maja Larsson
vgrfokus@vgregion.se