Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Nya riskområden för TBE i Västra Götaland

Fler riskområden för TBE – antalet fall fortfarande rekordhögt

Antalet riskområden för den fästingburna sjukdomen TBE har blivit ännu fler i Västra Götaland. Nu går Smittskydd Västra Götaland ut med en uppdaterad karta  och rekommenderar alla som bor och vistas i dessa områden att vaccinera sig.

Under 2018 har nya riskområden för TBE tillkommit i Västra Götaland. I Södra Älvsborg, som tidigare varit nästan TBE-fritt, har det under året rapporterats fall från Lerum, Alingsås och Herrljunga. I Dalsland har Färgelanda kommun börjat få fall de senaste två åren. Tätorterna Lidköping, Lödöse och Tidaholm har haft fall tidigare men också nya fall 2018.

Smittskyddsläkare Peter Nolskog. Foto: Thomas Harrysson.

Nytt är också att smittan börjat etablera sig i utkanten av nya tätorter; norra Uddevalla, västra Trollhättan mot Göta älv och nordöstra Alingsås vid Mjörn.

– Vaccination är det bästa skyddet om man rör sig i riskområden. Jag rekommenderar alla som bor permanent eller i sommarboende, eller de som vistas i naturen i de här områdena att vaccinera sig, säger biträdande smittskyddsläkare Peter Nolskog.

Antalet TBE-fall rekordhögt

Peter Nolskog har följt utvecklingen av TBE sedan 1998 då de första fallen av hjärninflammation dök upp i Västra Götaland. Sedan dess har antalet ökat sakta men säkert. 2017 ökade antalet smittade explosionsartat från ett tjugotal fall till 61 och även förra året rapporterades rekordhöga 61 fall.

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar, och kan orsaka inflammation i hjärnan. De flesta som blir sjuka får endast lindriga besvär med feber och huvudvärk, och blir friska efter några dagar. Men upp till en tredjedel får hjärninflammation, och många av dessa får långdragna symtom.

Behandling saknas men vaccin förebygger

Det finns ingen behandling mot TBE men sjukdomen kan förebyggas genom vaccination. För ett fullgott skydd bör vaccinationen ske i god tid innan fästingsäsongen. Om säsongen redan har börjat, är det ändå inte för sent att vaccinera sig eftersom fästingar kan smitta långt in på hösten. Fästingarna är som regel aktiva från april till november, men om temperaturen överstiger +5 °C kan de också vara aktiva på vintern.

En annan fästingöverförd sjukdom är borrelia, som också kan ge symtom från hjärna och hjärnhinnor. Till skillnad från TBE orsakas denna av en bakterie och kan behandlas med antibiotika. Något vaccin mot borrelia finns inte.

Det går att minska risken för fästingbett, till exempel genom att bära täckande kläder när man vistas i områden där fästingar finns.

Text: Smittskydd Västra Götaland
vgrfokus@vgregion.se

Fakta:

Läs mer om TBE och vaccination på 1177.se.

TBE-karta för Västra Götaland 2019 som PDF-fil.

 

Nyheter från Västra Götalandsregionen.