Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Moa Persson, en av hälsocoacherna som stöttar den som vill komma igång, röra på sig, äta hälsosammare, sluta röka eller förändra sina alkoholvanor. Foto Pernilla Lundgren, SÄS.

Gratis hälsocoachning året ut via ny vårdapp

I år kan alla över 16 år som bor i Västra Götaland testa gratis hälsocoachning. Hälsocoach online är ett stöd för de som vill förbättra sina levnadsvanor inom fysisk aktivitet, matvanor, alkohol och tobak.

För den som vill komma i gång och röra på sig, äta hälsosammare, sluta röka eller förändra sina alkoholvanor kan hälsocoachen vara ett bra stöd. Coachningen handlar mycket om att skapa en struktur för hälsosamma levnadsvanor i vardagen som också håller över tid. Likaså att locka fram motivationen, bryta dåliga vanor och ersätta dem med bättre, samt hitta strategier vid motgångar.

– En fördel med hälsocoachning online är att du slipper åka iväg för att träffa din vårdgivare. Istället kan du få coachning på tider som passar dig, säger Anna Cavrak, projektledare från Södra Älvsborgs sjukhus.

Svårt att ändra vanor på egen hand

Genom tjänsten har man kontakt med sin hälsocoach via en mobil eller surfplatta. I dagsläget finns tre hälsocoacher anställda i projektet. En av coacherna är Moa Persson. Hon ser att de flesta som anlitar henne vill förbättra sin kosthållning och öka sin fysiska aktivitet. Och då är det bra med råd, stöd och uppmuntran.

– I min coachning brukar jag prata om hur man kan öka sin vardagsmotion genom att planera in träningen, att se mönster och hitta motivation till träning säger Moa Persson.

Moa hjälper också till med måltidsordningen, hur och när du äter dina måltider, och försöker se till att individen skapar förutsättningar att äta hälsosammare. Eftersom det kan vara svårt att ändra sina vanor på egen hand börjar Moa med att först sätta mindre delmål och senare öka på målen.

– Sen gör du själv de små förändringarna, över tid, tills förändringarna blir till en ny rutin. Det är vanligtvis bra att få hjälp och stöd under hela coachningsperioden så att den nya vanan upprätthålls, berättar Moa.

Ny vårdapp för vårdmöten

Hälsocoach online nås genom Västra Götalandsregionens nya tjänst Mitt vårdmöte. Där ska stora delar av VGR:s digitala vårdutbud samlas. Exempelvis logopedi, hjälpmedelscentralen och psykiatri. Hälsocoach online som har utvecklats vid Södra Älvsborgs sjukhus och Närhälsan har tidigare varit tillgänglig via en annan app och drygt 180 personer har hittills använt tjänsten.

– Vi ser redan nu att hälsocoacherna gör skillnad för dom som använder tjänsten. Som individ får du ett personligt anpassat upplägg där du själv är med och sätter dina egna mål som du tycker är rimliga. Det är just självbestämmandet och den individuella coachningen som göra att motivationen blir starkare och att målen nås bättre än om man bara får pekpinnar att jobba efter, säger projektledaren Anna Cavrak.

Text: Kjell Foss
vgrfokus@vgregion.se

Fakta om hälsocoach online

  • Hälsocoach online är en del av att Västra Götalandsregionen ska blir mer digital och har utvecklats i sin form sedan augusti 2017.
  • Hälsocoachen och den intresserade träffas via videomöte och appen ”Mitt vårdmöte” under cirka tre månader, och utifrån individens behov och önskemål. Det är individen som själv sätter upp mål och delmål som hälsocoachen stöttar och följer upp.
  • Hälsocoachen arbetar utifrån en gemensam arbetsmetod med fokus på beteendeförändring. Inga medicinska bedömningar görs.
  • Tjänsten är gratis 2019 och tanken är att den ska erbjudas till ordinarie patientavgifter i framtiden.

Mer information finns på hemsidan www.vgregion.se/halsocoach.