Tåg och flyg är vanliga resesätt för semesterresan.
Charterflyg är bättre än reguljärflyg men även tåg kan vara alternativ på längre sträckor. Bilder: Pixabay

Visste du att semesterveckan med flyg till Italien medför att drygt två kvadratmeter av isen i Arktis smälter? Skulle du däremot åka tåg, blir det mer än hälften så kostsamt för klimatet. Idag lanseras en ny version av tjänsten Klimatsmart semester som Västra Götalandsregionen (VGR), varit med att ta fram. Tjänsten gör det enklare att göra klimatsmarta val när du planerar semestern.

Erik Lundberg, Göteborgs Universitet
Erik Lundberg, Göteborgs Universitet

– Resa och boende är ofta de två största källorna till klimatutsläpp när man reser. Du behöver inte välja bort semestern men vi vill visa på alternativa färdsätt och semestermål, säger Erik Lundberg som föreståndare för Centrum för turism vid Göteborgs Universitet där tjänsten administreras.

Klimatsmart semester lanserades förra året och är ett västsvenskt samarbete där lärosäten, myndigheter och organisationer ingår. På hemsidan klimatsmartsemester.se går det att skriva in vart man ska resa, hur man reser och hur boendet ser ut, för att sen få reda på hur stor klimatpåverkan resan innebär. Beräkningarna kommer från forskare på Chalmers och inför sommaren lanseras en ny version.

– Vi har uppdaterat vårt beräkningsunderlag, lagt till fler färdmedel och bland annat gjort det möjligt att välja vilken klass du flyger i för att ge en så tydlig bild som möjligt över vad vårt resande innebär för klimatet säger Fredrik Warberg från Tidsverkstaden och med i projektgruppen för Klimatsmart semester.

Skillnad på flyg och flyg

Generellt innebär charterflyg en lägre klimatpåverkan än reguljärflyg eftersom charterflygen oftast är fullsatta och flygplansflottan är modernare och har lägre bränsleutsläpp. Det är även bättre att flyga ekonomiklass än business class, eftersom lyxigare flygklass innebär mer utrymme per passagerare och därmed ett större klimatavtryck.

Bil och tåg har som bekant lägre klimatpåverkan än flyg och kan vara alternativ även på längre sträckor. Vill man minska sin klimatpåverkan är det dessutom bra att ta hänsyn till hur man bor och hur man konsumerar.

– Det går inte att komma ifrån utsläppen helt men om din semester hamnar i den gröna delen på vår mätare så är semestern en relativt liten del av din klimatkvot, säger Erik Lundberg.

100 klimatsmarta restips

Förutom att beräkna den egna semesterresan finns närmare 100 tips på klimatsmarta semesterresor. Till exempel segelsemester i Medelhavet, bergsklättring och grottor i Nord-Norge och flera västsvenska semesterpärlor.

Erik Lundberg själv tar tåget ner i Europa.

– Vi åker på tågsemester i sommar. Min fru är fransyska. Förra året åkte vi bil ner och i år har vi köpt interrailkort och testar tåg. Vi bor också i svärmors hus så det ger ingen extra klimatpåverkan, säger Erik Lundberg.

Text: Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se


Fakta:

Bakom tjänsten och hemsidan Klimatsmart semester står Västra Götalandsregionen (VGR) via Klimat 2030, Centrum för turism vid Göteborgs universitet, Chalmers, Göteborgs Stad via Miljöförvaltningen och Konsument och medborgarservice, Turistrådet Västsverige, Göteborg & Co, Mistra Urban Futures och Mistra Sustainable Consumption.

Tjänsten finns både på svenska (klimatsmartsemester.se) och engelska (travelandclimate.org) och användes av 50 000 personer förra året.