Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Glasblåsning i Limmared. Foto: Jonas Ingman

Antikt, second hand och glas i Limmared

Kanske har du passerat Limmared med tåget och sett den vackra tegelbyggnaden med den infällda Absolut-flaskan? Byggnaden heter Glasets hus och här finns det äldsta verksamma glasbruket i Sverige, idag mest känt för att producera flaskorna till Absolut Vodka.

Glasets hus inrymmer ett glasmuseum, glashytta, utställning och restaurang. I glasmuseet kan du följa glastillverkningen från 1700-talet till idag. I glashyttan kan du se dagens glasblåsare arbeta enligt gammal glasblåsartradition. Både vuxna och barn kan också prova på att blåsa sitt eget glas. I sommar öppnar också den nya aktivitetsparken för stora och små barn.

Stort utbud för sakletare

Är du en sakletare är Limmared rätt ställe för dig. Här finns ett drygt dussintal antik-, retro- och secondhandbutiker. Alla butiker har sin inriktning, från torpdröm till 70-talsretro.

Vill du göra cirkeln större när du ändå är här kan du också hyra en cykel på Glasets hus och sedan cykla bilfritt på Oxabanan, en gång i tiden vägen för dragare för glasbrukets transporter från Limmared till Åsunden.

Ta sig till Limmared:

Tåget mellan Göteborg och Kalmar (kust-till-kust-banan) stannar i Limmared. Men det går också bussar. Gå in på www.vasttrafik.se och hitta din förbindelse i reseplaneraren.

Mer information, tider och priser:

Glasets hus. www.glasetshuslimmared.se

På sidan I Limmared hittar du information om de olika antik-, retro- och secondhandbutikerna.

Turistinformationen för Tranemo kommun ligger också i Glasets hus. Här kan du också hyra cykel med hjälm. Mer information om vad som finns att göra i området finns på turistbyråns hemsida.

Fler semestertips

Fler tips för semestern på hemmaplan hittar du här: 10 unika hemestertips i Västra Götaland.

Text: Anna-Lena Bjarneberg
vgrfokus@vgregion.se