Foto på Koster över och under vattenytan.
Koster har mycket att erbjuda både över och under vattenytan. Foton: Lukasz Warzecha och Andreas Kron

Efter ungefär tre kvart på färjan från Strömstad, rakt ut i havsbandet, ligger den vackra ögruppen och väntar på besökare som vill upptäcka Kosteröarna i havet, från havet, till fots eller cykel.

– Den här miljön är lite grann av ett paradis på rimligt avstånd, säger Stefan von Bothmer, som bor och verkar på Sydkoster.

I Kosterhavet ligger Sveriges enda marina nationalpark (med Sveriges enda korallrev), med 12000 djur- och växtarter, hälften under vattenytan och hälften på land. Här finns till och med snorkelleder du kan följa på någon meters djup. Varje dag under högsäsong utgår dykturer från Sydkoster.

Upptäck på land eller till havs

En bra utgångspunkt för att upptäcka den marina nationalparken är naturum Kosterhavet i Ekenäs på Sydkoster. Förutom en interaktiv utställning och ett klappakvarium kan du här få den information du behöver för att upptäcka Koster på land eller till havs. I Ekenäs kan du också hyra en cykel, om du inte vill vandra runt på Kosteröarna.

Vill du hellre paddla kajak finns det flera ställen där du både kan hyra kajak eller följa med på en guidad tur. Det finns turer även för nybörjare som aldrig paddlat förut.

Missa inte heller Kosters trädgårdar på Sydkoster. Här finner du ro bland trädgårdslanden, de pickande hönsen eller till bords med nybakat bröd och något gott från trädgården.

Nordkoster, som är betydligt bergigare, upptäcker du enklast till fots. Det går en linfärja mellan öarna, som är bemannad sommartid.

Ta sig till Kosteröarna:

Du kan åka med Västtrafik hela vägen ut till Sydkoster med Kosterbåten. Mellan Sydkoster och Nordkoster går en bemannad (sommartid) linfärja, som kostar 15 kronor per tur.

Kosterbåten till Sydkoster går från Strömstads norra hamn och stannar på flera ställen. Båten kostar 136 kronor tur och retur. Om du har ett Regionen runt-kort (eller kommunkort i Strömstads kommun) ingår resan.

Du kan också ta med egen cykel (i mån av plats) mot en avgift (90 kronor t o r) på båten.

Gå in på www.vasttrafik.se och hitta din förbindelse i reseplaneraren eller läs mer om Kosterbåten, som trafikeras av Koster Marin (www.kostermarin.se)

Mer information, tider och priser:

Hos Turistrådet i Västsverige hittar du mycket information om Kosteröarna.

För mer information om Kosterhavets nationalpark och Naturrum, se www.kosterhavet.se

Vandringskarta över Kosteröarna finns här som pdf-fil.

Du kan hyra cykel i Långegärde eller Ekenäs. För aktuell information om priser, se denna sida, och en cykelkarta i pdf finns här.

Här hittar du bra information om kajakpaddling och var du kan hyra kajak eller boka guidade turer.

Vad är en snorkelled?

En snorkelled är en naturstig under vattnet och är cirka 200 meter lång och ligger på 1 – 1,5 meters djup. En blåfärgad lina på botten leder dig runt till åtta informationsskyltar som berättar om djur och växter under ytan.

Via den här länken kan du läsa mer om snorkellederna.

Kosterhavets dykcenter: http://www.tridentdivers.se/dyk.htm

Kosters trädgårdar: https://kosterstradgardar.se/ (öppettiderna varierar under sommaren, men tänk på att det alltid är stängt på måndagar. För aktuell information, se hemsidan )

Fler semestertips

Fler tips för semestern på hemmaplan hittar du här: 10 unika hemestertips i Västra Götaland.

Text: Anna-Lena Bjarneberg
vgrfokus@vgregion.se