Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Mohanned Hawaz är en av Västra Götalandsregionens kulturstipendiater.

Mohanned dansade sig till ett kulturstipendium från VGR

I Irak ställdes Mohanned Hawaz inför ett val, sluta dansa eller dö. Mohanned valde dansen och är i år en av Västra Götalandsregionens 26 kulturstipendiater som får dela på drygt 1,8 miljoner kronor.

– Jag kommer aldrig säga förlåt för att jag dansar, jag tror på mitt arbete och älskar det, säger Mohanned Hawaz.

Mohanned älskade dansen redan som barn. Arabvärldens stora stjärna Hanna Abdallah var idolen och som ung man fick han dansa med både Hanna Abdallah och bli medlem i Iraks nationella danstrupp, The Iraqi National Folklore Group. Men efter 2003 blev det allt svårare att vara kulturutövare i Irak, militanta grupper växte sig starkare och hoten kom från flera håll.

– Jag fick ett meddelande om att jag måste sluta dansa och att jag skulle gå till minst tre olika moskéer och sätta upp lappar där jag tar avstånd från dansen. Men jag gjorde inte det, jag sa till min familj att jag måste fly.

Startat ett eget danskompani

Mohanned behärskar flera dansstilar och är specialist på orientalisk dans, raks sharki, som av tradition utövas av kvinnor. I Sverige har han startat danskompaniet Enkidu och är idag eftertraktad som kursledare både i Sverige och internationellt. När VGRfokus träffar honom packar Mohanned för att åka till en dansfestival i Egypten och därefter väntar dans på både Sicilien och Korea. Men trots framgångarna är det svårt att leva på dansen.

– Det är jätteroligt och värdefullt att få ett stipendium från Västra Götalandsregionen, jag är otroligt tacksam och det gör mig mer trygg att tro på mitt arbete och fortsätta med det jag gör.

Stipendium för att stötta

Västra Götalandsregionens kulturstipendier går till konstnärer inom alla genrer som är bosatta och verksamma i Västra Götaland – bildkonstnärer, författare, formgivare, dansare, skådespelare, , musiker, filmare, poeter, serietecknare med många flera.

– Stipendierna är till för att stötta konstnärer på alla konstområden att fritt kunna verka och utveckla sitt skapande, säger Ylva Gustafsson, regionutvecklare inom området kultur på Västra Götalandsregionen.

Mohanned Hawaz får sitt stipendium för att han tänjer på gränserna i redan väletablerad dans och att han utmanar traditionerna kring manligt och kvinnligt.

– Min dröm är att kunna återvända till Irak och starta en skola för modern dans. Det finns en massa dansare som behöver hjälp och behöver få känna trygghet och frihet, säger Mohanned Hawaz.

VGR:s kulturpris till poeten Lina Ekdahl

Förutom kulturstipendier delar Västra Götaland även ut ett årligt kulturpris för att lyfta fram framstående insatser. I år går priset till poeten Lina Ekdahl. Lina Ekdahl debuterade 1994 med diktsamlingen ”Fram på dagen” och i höstas kom hennes sjunde diktsamling ”Fyrahundrafyrtio år” ut.

Text: Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se


Fakta:

Västra Götalandsregionen delar varje år ut 26 stipendier: 15 arbetsstipendier à 100 000 kronor, 10 kulturstipendier à 30 000 kronor och ett Skaraborgsstipendium à 30 000 kronor. Stipendierna är till för att stötta konstnärer på alla konstområden att fritt kunna verka och utveckla sitt skapande.

Västra Götalandsregionen delar även ut ett kulturpris. Priset ska lyfta fram en framstående insats i kulturlivet inom något område som regionen särskilt vill uppmärksamma. Prissumman är på 150 000 kronor.