Människor som paddlar kanot. Foto: Göran Assner
En dagstur med kanot i Dalsland är ett hemesteralternativ för den som vill ha naturupplevelser. Foto: Göran Assner

Jodå, det går att få ihop en dagstur i kanot också. Men du kommer garanterat att bli sugen på att övernatta i det där vindskyddet vid Lelång och äta kvällsmat i skymningen till ackompanjemang av storlommens rop. Annars räcker det långt att bara under några timmar få paddla i Dalslands trolska natur, koka kaffe på kristallklart sjövatten och ta ett uppfriskande dopp innan det är dags att ta bussen tillbaka.

Från busstationen i Bengtsfors är det en kort promenad till kanotuthyrningen. Beroende på väder och vind får du hjälp på plats om en lämplig dagstur. Antingen kan du paddla norrut i sjöarna Lelång eller Ärtingen, eller söderut i sjön Bengstbrohöljen och Dalslands kanal (med fem slussar) till Billingsfors. Du kan lämna kanoten i Billingsfors och ta bussen därifrån sedan.

Räls istället för vatten

Ett alternativ till paddlingen är att cykla dressin i samma område. Dressinbanan sträcker sig hela vägen från Årjäng till Bengtsfors, men en lämplig dagsetapp är mellan Bengtsfors och Kråkviken, en sträcka på 16 kilometer. Har du längre tid på dig än en dag, kan du paddla ena vägen och cykla dressin tillbaka.

Ta sig till Bengtsfors:

Västtrafiks bussar går till Bengtsfors och Kråkviken. Gå in på www.vasttrafik.se och hitta din förbindelse i reseplaneraren.

DVVJ (Dal Västra Värmlands Järnväg), www.dvvj.se kör tågtrafik mellan Bengtsfors och Mellerud under sommaren. Här gäller särskilda biljetter, men om du har en Regionen runt-biljett från Västtrafik gäller den också här.

Mer information, tider och priser:

Silverlake hyr ut kanoter, både i Bengtsfors och Kråkviken. Mer om kanotsemester, en dag eller flera, kan du läsa på www.silverlake.se

För information om dressinhyra, priser med mera, www.dvvj.se.

Fler semestertips

Fler tips för semestern på hemmaplan hittar du här: 10 unika hemestertips i Västra Götaland.

Text: Anna-Lena Bjarneberg
vgrfokus@vgregion.se