Skylt där det står Retro Nossebro
Mangan2002 [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Nossebro marknad har du kanske hört talas om, men visste du att hela samhället är en riktig retro-tripp?

Här kan du stiga in i en trerumslägenhet från 1960-talet, tidstypiskt inredd med allt från spisplattskydd till transistorradio och orange plasttermos. Allt är inrett med detaljer som bjuder på en riktig nostalgitripp. Här finns också en gammal elaffär som blivit museum – med femtio år gamla lampor, grammofonskivor och ouppackade strykjärn från 1960-talet. Gå in i färghandeln som doftar ”kemikalieaffär”, antikaffären eller varför inte gå på bio? Försök pricka in besöket när det är marknad – hit har knallarna kommit sedan 1903, alltid den sista onsdagen i varje månad.

Bad eller båt?

Är det en varm sommardag kan du bada i ån Nossan eller i poolen på campingen. I Nossan ligger också den söta ångbåten s/s Nossan från 1933. Upp till 12 personer  kan chartra båten i två timmar och samtidigt få en guidad tur längs Nossan. Missa inte heller att fika på anrika Elins bageri & konditori. Mockatårtan är en riktig klassiker. Den också.

Ta sig till Nossebro:
Det går bussar med Västtrafik till Nossebro. Sök din resa i Reseplaneraren (länk) och skriv in Nossebro busstation som din destination så kommer du till centrum av Nossebro.

Mer information, tider och priser

Bild på dukat köksbord från 60-talet-.Retrolägenheten Andra Våningen. Lägenheten visas varje lördag 11–13 (t o m oktober) samt marknadsdagar 10–14. 20 kronor för vuxna (endast kontanter), barn under 12 år gratis. Det går också bra att boka en visning annan tid, men då är minipriset 200 kronor. Besök bokas på 0707-892979 (Monica Galle).

Nossebro elektriska affär (numera museum). Enbart bokade besök. 20 kronor (endast kontanter)för vuxna, barn under 12 år gratis. Minipris för en bokad grupp är 200 kronor. Besök bokas på 0707-892979 (Monica Galle).

Nossebro marknad: Sveriges största och äldsta månadsmarknad äger rum den sista onsdagen i varje månad.  I sommar blir det alltså marknad 29 maj, 26 juni, 31 juli och 28 augusti.

Nossebrobadet. Öppettider: (10–18 alla dagar). 60 kronor för vuxna. 40 kronor för barn 2–15 år. Mer information på www.nossebrobadet.se

Två timmars guidad tur med ångbåten s/s Nossan. Information och bokning 0706-095810. En tvåtimmarstur kostar 700 kronor för max 12 personer.

För mer information och länkar, gå in på www.retrovagen.se

Fler semestertips

Fler tips för semestern på hemmaplan hittar du här: 10 unika hemestertips i Västra Götaland.

Text: Anna-Lena Bjarneberg
vgrfokus@vgregion.se